måndag 2 februari 2009

Hangö Manskör

Den 2 februari 1932 kan vi i tidningen Hangö läsa om hur Manskören i vår stad övat länge innan sitt uruppförande:

Hangö Manskörs första konsert.

Hangö Manskör gav sin första konsert på hemorten senaste söndag afton i Samlingslokalen.
En tämligen talrik - och mycket erkännsam - allmänhet hade infunnit sig. En god kontakt rådde mellan kören och publiken, och det föreföll, som om vardera var belåten med sin afton.

Konserten bör rättvisligen betraktas mot en viss given bakgrund. Kören bildades för några år tillbaka och har sedan dess arbetat träget, men intill nu inte givit någon egen konsert på sin hemort. När den nu första gången tog detta steg, skedde detta under anspråkslösa former. I stället för att som konsertsal välja den pretiösare stadshussalen valde man att uppträda i Samlingslokalens enklare, men i viss mening hemtrevligare festsal.

Hangö Manskör vädjade sålunda till hemstadens allmänhet fullt ut så anspråkslöst som det kan ägna en körsammanslutning av dess ungdom och brist på rutin. Så mycket hellre ger man efter konserten kören sitt fulla erkännande. Det har helt visst krävts mycken tid, möda och intresse för att nå till den utvecklingspunkt, där kören nu befinner sig. Anmärkningar kunna självfallet framställas, men i stort måste man vara fullt tillfreds med det resultat som nu framlades.

Det är glädjande, att det på det håll i vårt samhälle, därifrån större delen av körmedlemmarna rekryterats, finns så mycket levande intresse för sång, att man ej blott lyckats få ihop en manskvartett, utan även genom åren utveckla den till den väl samsjungna, relativt jämna och säkra sångarskara kören nu utgör. Vi uttala förhoppningen, att intresset måtte förslå även i fortsättningen, så att kören efter hand vågar taga itu med allt mera krävande uppgifter.

Av programmets tolv nummer togos tre "da capo", och utöver programmet gåvos tvenne extra nummer.

En god del av körens framgång tillkommer herr John Nyberg, som med van hand ledde sin sångarskara i elden.


Dråpförsök

Detta är en nyhetsanka. Läs den rätta historien HÄR.


Det begicks ett dråpförsök
i Hangö under natten mellan lördag och söndag, uppger svenska YLE. Offret var en 1965 född man som fick livshotande skador.

Gärningsmännen använde flera olika redskap för att skada offret, vilket skedde i en privat bostad.

Polisen har anhållit tre personer som misstänkta för att ha deltagit i dråpförsöket, men letar ännu efter flera inblandade. Gärningsmännen uppges vara både kvinnor och män som är över 30 år gamla och som misstänks ha varit påverkade när dådet utfördes.

Enligt polisen inbegriper dråpförsöket grovt hemfridsbrott, olaga hot, misshandel och lindrig misshandel i en privat bostad i Lappvik, Hangö.

En mansperson hade blivit misshandlad i ett slagsmål och därefter avlägsnat sig från bostaden. Mannen hade farit hem till sig efter kniv och hammare med avsikt att tränga sig in i sin kompis lägenhet, via balkongen, för att hämnas.