söndag 15 februari 2009

Jaktolycka i Syndalen

Två skadade i jaktolycka i Syndalen, rapporterar HBL.

Den ene fick hagelskador i magen, den andre i handen. Lördagens jaktolycka skedde i Syndalen, men det finns ingen koppling till militärområdet.

Två unga män skadades under jakt i Syndalen på lördag. Vid 14.06 kom larmet. Den ene mannen hade hagelskador i centrala kroppen medan den andre hade skadat sin hand.

Båda transporterades till sjukhus för skadorna, som dock inte var livshotande.

Överkonstapeln Antti Lyytikäinen berättar för Hbl att det bara var ett sammanträffande att olyckan skedde i Syndalen där det finns ett militärt övningsområde.
– Ingen av dem misstänks för något brott.

***

Sköt de på varann i brist på annat villebråd, frågar jag mig, samtidigt som jag undrar om alkohol kanske hade del i olyckan? Eller hur det nu uttrycks.

Mäkinen utan patentmedicin

I Västra Nyland fortsätter man den fina serien med presentation av våra stadsdirektörskandidater.
Dagens namn är biträdande stadsdirektören i Pikis, Jouko Mäkinen, intervjuad av Eva Hagman.

Jyväskyläbon, som studerat i Åbo och gift sig med en västnylänning, tillbringar en stor del av sin fritid i Västnyland.

Men det är i Åboland han gjort sin kommunala karriär. De senaste åren har han varit kommundirektör i Pikis, en kommun som i motsats till Hangö har präglats av inflyttning.

Hangö kunde satsa på turism som kombinerar nytta och nöje, till exempel genom samarbete med Tvärminne forskningsstation, anser han bland annat.
– Det finns forskningsstationer i Finland som öppnat sig mot omvärlden, bland annat för att de drivs med skattemedel. Tvärminne forskar i miljö, vilket ju är ett värdefullt kunnande, säger Mäkinen.

Han anser det fullt möjligt att få miljöskydd, industri och hamnverksamhet att samsas.

– Jag har genomlevt en kommunsammanslagning som gått synnerligen bra. Men det som passar Pikis passar inte andra orter. Att Hangö ska vara självständigt är en utgångspunkt för mig. Hur det går i framtiden beror på omständigheterna, konstaterar han.

Att staden måste samarbeta med grannen Raseborg kring social- och hälsovården står emellertid klart.
– Lagen förutsätter ju det.

Mäkinen har ingen patentmedicin mot hur man ska få bukt med interna stridigheter och långa sjukskrivningar.
– Jaa, om det funnits en enkel lösning hade de väl löst problemet, konstaterar han.

Läs hela artikeln här.

Emigrantvägen

Emigrantvägen

Kaj Otto Sandblom m.fl. har lämnat i en motion att vägen längs vågbrytaren ut till Smörmagasinet skulle kallas Emigrantvägen.

På detaljplaneområden ges namnen åt gatorna, vägarna och dylika i detaljplanen. Den trafikled som avses i fullmäktigemotionen är för tillfället inte en sådan gata eller motsvarande som kunde ges ett officiellt namn, utan den är enligt detaljplanen en del av hamnområdet.

Namnen på gator i detaljplanen kan nu för tiden ändras med ett separat beslut av fullmäktige, men en ny gata kan inte anvisas utan att det görs en ändring i detaljplanen.

Förslaget i motionen om att uppkalla området för Emigrantvägen kan stödas. Miljönämnden bereder en sådan ändring i detaljplanen, där denna motion beaktas.

Cirka 400 000 finländare emigrerade på 1880-1930-talen till Nordamerika och största delen av dem över Hangö. Finska Ångfartygs Aktiebolaget (FÅA) började 1891 en regelbunden veckotrafik från Hangö via Köpenhamn till Hull, varifrån emigranterna fortsatte med oceanångare till andra sidan om Atlanten.