måndag 23 januari 2012

Halkan skördar offer

Det är halt därute, kan jag efter ett besök i fria luften intyga.

Nyheterna berättar om en bil, lastad med 20 ton djupfryst kött, som rasslat till skogs nära Visko. På YLE's sidor läser jag att bilen var på väg från Hangö mot Ekenäs, vilket jag inte kan förstå. Varför föra bort maten från Hangö? Troligtvis ska den sedan forslas tillbaka, med andra bilar, inte får vi upp transportkostnaderna annars. Det kallas logistik, har jag hört.

Den enda kötthylla i vår lokala matvaruaffär jag numera har råd att frekventera är den där man saluför X-tra billig s.k. "korv" till ett pris som understiger euron paketet, och den var tom då jag skulle avhämta veckans första ranson av diverse nyttiga födoämnen.

Så nu funderar jag på att ta en liten friluftstur mot Lappvik till.

 Bild: Räddningsverket.

Presidentval i Hangö

Så var då första röstningsomgången avklarad, även av sistaminutens röstare som jag. Resultaten är säkert vid detta laget välkända för alla, det gick väl ungefär som väntat.

Däremot tänkte jag berätta om hur jag valde min kandidat. Glad i hågen sköljde jag dammet ur ögonen, rotade fram min röstningssedel, kontrollerade att det var mitt namn på den -tur att jag gjorde det, för jag heter inte Monica - skänkte en flyktig tanke till mitt utgångna pass för det fall jag behöver visa vem jag är och traskade i väg.

Jag klarade de hundra metrarna till min vallokal utan att snubbla eller halka omkull, vilket redan det kan ses som en prestation.

Väl inkommen i lokalen kontrollerade jag att det nummer jag ämnade plita med säkerhet inte fanns bland de jag hade att välja emellan, ser ni jag hade bestämt mig för att rösta på en säker vinnare - kandidat nummer 1. Ettan måste ju logiskt sett få mest röster för annars är han/hon/den inte etta.

Framkommen till valfunktionärerna fick jag på klingande finska, av en känd finlandssvensk och en finskspråkig person som i normala fall talar lika bra svenska som jag, veta att jag var välkommen.

I det ögonblicket bestämde jag mig för att inte rösta på ettan utan på vad som visade sig bli sjuan men nu var åttan. Svårt var det med den matematiken då jag skulle rita siffran, men det gick nog, skulle jag våga påstå.

Om sedan valfunktionärerna inte kunde tyda den siffran jag omsorgsfullt nedkrafsade på min valsedel utan lade den i högen med kalle ankor, smileys och blommor, är det inte längre mitt fel.

Funktionärerna hittade 20 stycken sådana röster och med det resultatet vinner man inte ens Sari Essayah, men nästan, så kanske den behövdes där lika bra.