tisdag 10 februari 2009

Brännkärr i blickfång

I dagens Västra Nyland presenteras stadsdirektörskandidaten Christer Brännkärr på ett föredömligt sätt av Eva Hagman. Här ett utdrag, artikeln går i sin helhet att läsa här.

Vad vore Hangö utan sin hamn? – Säg det, skrattar Christer Brännkärr. Han slår inte fast något tak för tillväxt och investeringar när det gäller Hangö hamn.

Att få industri, hamn och känslig natur att samsas på en och samma udde tror Brännkärr går bra.
– Man beaktar miljön i planeringen och diskuterar hurudan industri Hangö har, menar han.

Samma recept gäller hamnen.
– Planerar man omsorgsfullt uppstår inte stora problem.

Brännkärr föreslår att man lockar sådan industri till Hangö som har nytta av närheten till hamnen. Ett exempel är företag som tillverkar tunga varor där fraktkostnader till närmaste hamn är avgörande.

År 2002–2003 var Brännkärr jurist på CAS, det vill säga Centralförbundet för Akavas specialorganisationer. Erfarenheterna därifrån tror han kan vara till nytta vid konflikter på arbetsplatsen.

Brännkärr tycker att Hangö ska förbli en självständig kommun.
– Om Hangö blir en del av Raseborg glöms Hangöborna lätt bort. Ett samarbete där alla parter behandlas jämlikt ska man däremot naturligtvis ha, säger han.

När det gäller turismen i staden tar Christer Brännkärr upp frågan om inkvartering. Nu när hotell Regatta stängt i väntan på renovering saknar staden ett ordentligt hotell.

Brännkärr är till utbildningen jur.kand. och vice häradshövding. Arbetserfarenhet har han från tidigare i Hangö, då han var stadssekreterare. Han har också varit kommundirektör i Pöytis, jurist på Akava och sedan 2003 bitr. dir. på Patent och registerstyrelsen.

Kända gubbar i Huvudstaden


I tidningen Hangö får vi den 10 februari 1914 lära oss nya saker om bolaget Granits vitt spridda verksamhet:

Aktiebolaget Granits verksamhet.
Fasaderna till det nya stationshuset i Helsingfors utföras som bekant av Aktiebolaget Granit härstädes. Till denna stora leverans, som i det närmaste redan är slutförd, hör bl.a. fyra väldiga i granit huggna mansstatyer (bröstbilder), som med sina kolonnunderlag mäta c. 10 m. i höjd, och vilka skola få sin plats parvis på ömse sidor om huvudportalen mot Brunnsgatan.

De kraftfulla gestalterna äro efter utkast av arkitekt Saarinen, som utfört ritningarna till stationsbygget, modellerade av skulptören E. Wickström. Mellan sina händer, vilka redan de äro c. 1 m. långa, skola kolosserna uppbära var sin elektrisk båglampa om 6.000 normalljus styrka. Den första av dessa statyer är numera färdig och står för närvarande invid järnvägsspåret mellan bolagets verkstäder, där den dagligen tagits i betraktande av en mängd intresserade stadsbor.

Bland arbeten, som bolaget för närvarande har under utförande förtjenar nämnas ett monument i stora proportioner, som reses i staden Kostroma till åminnelse av Romanoffska husets 300-års jubileum. Monumentet är komponerat av professor Adamsson, som i lördags besökte orten för att vid verkstäderna taga de utförda delarna i betraktande. Som material har använts den röda Hangö-graniten, vilken jämväl kommit till användning vid bangårdsbygget i Helsingfors.

Från stadsstyrelsens möte

Tekniska och miljöverket har under 2008 fört diskussioner med wpd Finland Oy, vars avsikt är att på Koverharområdet bygga 5 - 6 vindkraftverk med enhetseffekten 2,3 - 3,6 MW. wpd Finland Oy ingår i en internationell wpd-koncern som koncentrerar sig på förnybar energiform. wpd har startat sin verksamhet 1996 i Tyskland, där den numera innehar en ledande ställning inom landets vindkraftsmarknad. wpd-konsernen har verksamhet i över 15 länder.

Verkens etableringsfastighet ägs av Ovako Wire Oy Ab, med vilket man för området uppgjort ett arrendekontrakt. Arrendekontraktet berättigar Koverharin Tuulipuisto Oy att använda arrendeområdet för komersiell vindkraftsverksamhet.

Vindparkens helhetseffekt skulle vara, beroende av de alternativa möjligheterna för förverkligandet, ca 14 - 18 MW då den uppskattade årliga elproduktionen skulle vara ca 30 - 40 GWh. Årliga gångtiden skulle vara ca 6 000 - 7 000 timmar. Koverharin Tuulipuisto Oy är ett systerbolag till wpd Finland Oy och ett projektbolag som bildats för vindparksprojektet med placering i Koverhar.

Projektets miljökonsekvenser kommer att utvärderas heltäckande i en lagstadgad miljökonsekvensbedömning (YVA) i enlighet med det av Nylands miljöcentral 22.5.2008 givna beslutet. I utlåtandet som Miljöcentralen inbegärde, förordade staden tillämpning av YVA-förfarande i projektet.

I förhandlingar som förts med Miljöcentralen har man ansett att förutom YVA-förfarandet, med tanke på projektets omfattning, är det ändamålsenligt att även göra en detaljplan för området. I den sk. projektdetaljplanen skulle man förutom kraftverkens miljökonsekvenser dessutom undersöka bl.a dess inverkan på övrig markanvändning.

Detaljplanens syfte är att skapa förutsättningarna för byggandet av i projektbeskrivningen nämnda vindkraftverk. Bolaget har förbundit sig ansvaret för projektets planeringskostnader, vilket det är skäl att överenskomma om i ett planeringsavtal. Med avtalet skulle staden svara för förvaltningskostnaderna i detaljplaneprocessen och bolaget för övriga kostnader.

Justering av lunchsedlarnas värde

Krigsinvalidernas Brödraförbunds Hangö avdelning anhåller om att värdet på lunchsedlar för krigsinvalider med minst 20 procents invaliditet höjs från 8,20 euro till 9 euro från 1.1.2009. Sedlarnas värde har varit detsamma sedan januari 2007 och anhållan motiveras med prisstegring.

Statskontoret ersätter staden kostnaderna för lunchsedlarna, dock högst till det dubbla värdet av hemservicemåltider.

Lunchsedlarnas värde år 2009 kan vara 8,70 euro alternativt 9,20 euro.

Grundtrygghetsnämnden föreslår att lunchsedelns värde fastställs till 9,20 euro från och med februari 2009.