onsdag 27 maj 2009

Hangö Svagdrycksbryggeri

Signaturen "Charles" berättar i lokaltidningens nummer den 27 maj 1909 om Hangö Svagdrycksbryggeri på följande sätt:

Mera svagdricka...

Vi voro i går i tillfälle att göra ett besök i Hangö Svagdrycksbryggeris nya bryggerianläggning inrymd i gården N:o 8 vid Järnvägsgatan, tillhörig byggmästar G. A. Nyman, som äfven är innehafvare af bryggeriet, och erhöllo vi därvid ett odeladt angenämt intryck af denna för våra förhållanden vidlyftiga inrättning.

Tillvärkningens centralpunkt är förlagd till den mellan biografteatern och matserveringen i subbastementvåningen belägna delen af huset, som en gång i tiden varit saluhall. Här brygges drickan med tillhjälp af den förenklade metod och de nyaste maskiner den moderna bryggeritekniken kan uppvisa. Att här inlåta oss på en närmare beskrifning af metoden och de olika faser ingredienserna måste genomgå innan de slutligen som färdig bryggd tappas på fat och lagras i kylrummet för att efterhand släppas ut i handel, skulle föra oss alltför långt - må det här endast anföras att de tidsenliga apparaterna, levererade af firman Bröder Herrman i Stockholm, de hygieniska anordningar, som vidtagits, och främst varans utmärkta kvalitet, hvilket vi voro i tillfälle att konstatera allt inger förtroende och borgar för att bryggeriets tillvärkningar komma att röna förtjent efterfrågan hos den svagdrickskonsumerande allmänheten.

Utom fabrikation af svagdricka är äfven en afdelning för tillvärkning af läskdrycker, främst lemonader, förenad med bryggeriet. Äfven här ha de nyaste metoder för tillvärkning tillgodosetts.

Det hela förestås af en i facket väl inkommen och förfaren bryggmästare. Vid fabrikationen komma inga främmande tillsatser, så som "porterkulör", saccarin eller dylikt, till användning, utan endast rena naturprodukter. Det erforderliga vattnet erhålles ur en dubbelbrunn, belägen invid gården under Järnvägsgatans nivå. Vattnet i brunnen är klart och godt, men undergår dock före användningen en omsorgsfull filtrering. All kraft, som behöfs för bryggeriet, levereras af en 4 hkr. petroleum motor.

*

Man frågar sig ofrivilligt huru det kan vara möjligt att så afsevärda mängder svagdrick, som tillverkas af de tre jämförelsevis stora bryggerier, som operera på orten, kunna vinna afsättning här. Som en ringa förklaring härtill vilja vi anföra att det under de varmaste dagarna förliden sommar konsumerades enbart i smedafdelningen af en industriell anläggning ända upp till 100 liter dagligen. Om denna enorma konsumtion äger sitt motstycke på andra håll i staden så kan man nogsamt förstå att produktionen måste lämpa sig därefter. Alltså, mera svagdricka bara!...

Charles.

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.beerfinland.com/porcelain_caps/page1.htm

Mycket öl även i Hangö,som sagt.

Bröderna Herrman var även stora tillverkare av denaturerad sprit (desinfektering) och medlemmar i den Stockholmska "bryggerimaffian".