onsdag 10 februari 2010

Skarvningsdags


Skarv. En fågel som sätter känslorna i gungning.

Vid Finlands miljöcentral SYKE hölls 26.-28.1 ett internationellt skarvsymposium med deltagare från alla Östersjöländer, från England och från Europeiska kommissionen.

Skarvbeståndet i Östersjön torde nu uppgå till ungefär 175.000 par, och det häckande beståndet ökar fortfarande i de centrala och norra Östersjön, t.ex. längs kusten i Finland och Estland. Vilket vi ju sett även i våra trakter.

Skarven är en strängt skyddad art inom EU, men trots detta skjuts det årligen ungefär 20.000 skarvar vid Östersjön för att minska skadorna. Olaglig förstörelse av skarvbon och dödande av skarvar har ökat på vissa håll.

Organisatörerna för det tre dagar långa symposiet var Finlands miljöcentral, miljöministeriet och Yrkeshögskolan Novia.

Om någon av er råkar komma över ett exemplar av de 20.000 fåglar som skjuts;

Flå skarven, skär ut bröstbitarna och låren. Ta noga bort allt fett, det är fettet på köttbitarna som smakar tran. Gnid in bitarna med vitpeppar, svartpeppar och salt.

Bryn bitarna i gryta och slå sedan på litet vatten. Stek under lock cirka två timmar för ungfågel, något längre för äldre fågel.

Lägg i två morötter och en liten lök skurna i bitar samt en knippa persilja. Ös skyn över bitarna lite då och då under hela stektiden.

Jag hade tidigare en mängd olika recept på skarv och annat vilt, men de har tyvärr gått till de tidigatala filernas sälla jaktmarker. Jag tar med glädje emot nya recept.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ha ha
Man kan ju konstatera att skarven är släkt med den kända "Kalle Anka pelikanen" och att den finns även i Stockholms skärgård (och på andra ställen,även på västkusten).

Dom har ockuperat sina öar. Öarnas fauna förnyas när dom dragit vidare efter 10-15 år av guanon dom lämnar.
Tar man livet av dom så blir dom ändå kvar samt emigrerar till nya öar.

Det kan ju vara bra att hitta något sätt att begränsa mängderna men tjuvskytte är inte ett av dom.

Tycker jag.