Det strålande förvårvädret i lördags och söndags drog stadsborna som för öfrigt äro ovanligt tröga att röra på sig, ut till stadens vackra omgifningar. Den korta spatserturen till badhusbryggan tillfredsställde icke mera och t. o. m. strandpromenaden ända ut till "Africa" föreföll alltför kort.
A propos "Africa", så har man värkligen svårt att i det under vinterns lopp betydligt utvidgade och med rymliga täckta verandor försedda kaféet igenkänna det första blygsamma "Africa", den lilla kiosken, som först i tidernas morgon stod uppe på Högberget invid den gamla skansen, där nu Skansgatan korsar Högbergsgatan, och som sedermera flyttades till björkdungen framför villa Corsica, och därifrån den långa vägen ut till Tallholmen. Den anspråkslösa kiosken har med tiden blifvit ett gouteradt café, slutmålet för badgästernas eftermiddagspromenader och en favoritplats för den, som från kaféets härligt belägna verandor vill njuta anblicken af den mest storslagna hafsvy, man gerna kan tänka sig. "Africa" är inte mera någon vanlig "läskedrycksservering", nu mera. "Africa" är ett klart bättre ställe, en restaurant dom kallar't, men naturligtvis en nykterhets dito, dess bättre. Och må gudarna bevara det fridsamma stället för något starkare än the och pomril! För tillfället har caféet endast ett fel - att det är stängt.
* * *
Intressant ur ett rent byggnadshistoriskt perspektiv. Nog visste jag att tamburen då man kommer in på nuvarande Fyra Vindarnas Hus är den ursprungliga delen, men att den hade flyttats omkring så till den grad visste jag inte.
1 kommentar:
Ja,detta visste jag inte.
Trots:
De Fyra Vindarnas Hus
Caféhuset ligger på Lilla Tallholmen ca 3 km från centrum. Caféet, som först hette Café Lilla Tallholmen, har haft flera innehavare. Historiskt sett är den intressantaste C.G.E. Mannerheim. Hans sommarvilla låg på Stora Tallholmen. Under förbudslagstiden (1919-1932) hette caféet Café Africa och där serverades sk. "hårt te". Det glada och vilda livet i caféet störde Mannerheim och av den orsaken köpte han det år 1927. Först ändrade han namnet på caféet till "De Fyra Vindarnas Hus". Han torde ha haft för avsikt att eftersträva en slags orientalisk atmosfär. General Mannerheim var dock så intresserad av att sköta caféet att han sände sin ekonomichef till Frankrike för att köpa en teservis, varav det ännu finns några delar kvar i Hangö Museums samlingar. I samlingarna finns även bilder, där generalen i vit rock omsorgsfullt räknar dagens kassa. Mannerheim sålde sin sommarvilla och caféet år 1933. Byggnaden fungerar än idag som café och restaurang.
Själv har jag nog,som jag minns ,fått en avec till kaffet.
Ett besök är ju ett måste,om den numera är öppen?
Skicka en kommentar