fredag 18 juni 2010
Skyddsmärkningar
Jag läser att kulturnämnden på sitt möte i onsdags beslöt skyddsmärka gamla brandstationen och ungdomsgården. I och för sig inte helt oväntat.
Beslutet betyder att de som för ett par månader sedan köpte tomterna och fastigheterna inte får göra några fasadförändringar eller andra radikala förändringar och att de nybyggen som planeras måste passa in i områdets stil. Med områdets stil menas här knappast de gamla höghus som står på andra sidan gatan, eller?
Det som jag tycker är konstigt, och rent av en aning orättvist, i det här fallet är att man efter en försäljning går och skyddsmärker fastigheter på detta sätt. Men måhända de nya ägarna visste om det kommande beslutet på förhand?
Etiketter:
brandstation,
kulturnämnden,
skyddsmärkning,
ungdomsgård
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Kulturnämnden kan inte skyddsmärka någonting. De har åt miljönämnden gett ett utlåtande om att byggnaden borde skyddas. Det är andra myndigheter (inte kulturnämnden) som bestämmer om skyddsmärkningen. Läs t.ex. kulturnämndens föredragningslista på nätet.
Visst.
"Kulturnämnden anser att byggnaderna på planeringsområdet för detaljplanen utgör en viktig del av Hangö stads tidiga byggnadskultur och kulturhistoria och föreslår därför att byggnaderna skall märkas med sr-beteckning. Dessutom skall det utmärkas i planen att de nya byggnaderna fasadmässigt skall passa ihop med de skyddade byggnaderna och med stadsbilden."
Menar "Anonym" att kulturnämndens beslut i frågan inte har någon betydelse? Om så, kanske kulturnämnden har så liten betydelse att den kunde tas bort.
Att försöka flytta ansvarsfrågan på ett sådant sätt som "Anonym" nu vill göra är ingenting annat än självbedrägeri. "De andra myndigheterna", som nämns kan inte ta upp frågan utan ett initiativ från kulturnämndens sida.
Läs kommunallagen. T. ex.
Det ser ut som dom skulle vara på väg till ett besvär. Så det tar ett par år innan vi vet, om byggnadena skyssas eller inte.
inte att kulturnämndens beslut inte har någon betydelse (det är ett förslag till miljönämnden), utan att det är andra myndigheter som fattar det slutliga beslutet. Kulturnämnden har också tidigare försökt få många byggnader i Hangö skyddade utan att lyckas. Miljönämnden utarbetar en ny plan och begär utlåtanden av flera olika instanser bl.a. kulturnämnden. Kulturnämnden ger sitt utlåtande, som sedan behandlas i miljönämnden. Miljönämnden fattar sitt beslut, som går vidare till såväl stadsstyrelsen som stadsfullmäktige. Vem som helst av medlemmarna i miljönämnden, stadsstyrelsen eller stadsfullmäktige kan i samband med att en plan behandlas föreslå att någon byggnad skyddas (till det behövs inget initiativ av kulturnämnden), men det slutliga och definitiva beslutet fattas i stadsfullmäktige. Kulturnämnden gör mycket annat än föreslår byggnader som borde skyddas.
Besynnerlig text, låter nästan som ett försvarstal, av ännu en som vill vara anonym.
Jag vill inte skälla på vare sig kulturnämnden, miljönämnden eller den slutliga beslutsfattanden, men nog fan håller jag med "Företagare". Avskaffa sån byråkrati som är onödig.
Vilket dessa anonyma kommentarer med all önskvärd tydlighet påvisar att ett sådant här förfarande är.
Till Hangöbo: vi är alla anonyma, bara Hangö Skvaller har en bevis av sin identitet.
Kulturnämdens beslut har mycket betydelse. Den är den högsta auktoritet i kulturella och kulturhistoriska saker. Dess ord väger mera en de andras.
till Granne: Kulturnämndens beslut väger nog ganska lätt i planärenden. Det framgår mycket klart av alla planbeslut som tidigare fattats i staden. Det som däremot kan ha större betydelse är vad landskapsmuséet säger i sitt utlåtande.
Om kulturnämden har ingen makt, det är deras eget fel. Makten ska tas, ingen ger makt.
Skicka en kommentar