tisdag 25 november 2008

Dagens fotboll

Det ryktas att Hangö-IK fostrade Fredrik 'Fredda' Nordback ska lämna Örebro SK och Allsvenskan. Fredda var senaste år kapten i ÖSK, klubben han spelat i sedan han lämnade Hicken 1995.

Enligt uppgift i HangöTidningen har han senaste vecka provspelat med Vejle BK, som spelar i Danmarks högsta serie. Kanske vill den 7-faldige landslagsmannen prova på någonting nytt, spekulerar HT.

ÖSK-tränaren och fritidshangöbon Sixten Boström har varit på Finlandsbesök. På återfärden hade han med sig eventuella ersättare till 29 årige Nordback. Av de två han hittat kommer ingendera från Hangö.

Levins "Kiosk" fortsätter

Firma Stig Levin som hyr en kioskplats på Kadermogatan bredvid ungdomsgården får fortsatt arrende till den 31.12.2010.
Det beslöt stadsstyrelen på måndag, trots att den ansvarige ungdomsledaren ansett att kontraktet ej borde förlängas, emedan kioskverksamheten stör ungdomsgården.

Ordet "kioskverksamhet" i det här fallet är i högsta grad missvisande, för någon sådan har där inte förekommit på många år. Etablissemanget, också känt som "Ednas Café", "Levin's Räkälä" m.m.dyl. har de senaste tiotal åren erbjudit en varm plats för ortens fyllon att avnjuta en stilla mellisfylla i någotsånär varma förhållanden.

Stället borde ha varit stängt för många år sedan.

Arrendet höjdes från 330 euro till 360 euro per år, och förlängdes i övrigt till tidigare villkor.

Anja Roos anmälde avvikande mening mot beslutet.


Har Hangöborna blivit klokare?

Inga plåtkrockar trots snöstorm och blixthalka!

Den häftiga snöstorm som drog in över Finland i helgen förorsakade stora problem, i synnerhet i södra delarna av landet. Men inte i Hangö.

Trots att trafiken ställvis försvårades i staden under helgen, då plogningen av vägarna sköttes i mindre skala har inga olyckor i trafiken skett.

- Vi förväntade oss att måndagen skulle medföra många anmälningar om plåtkrockar. Underligt nog har inte en enda anmälan på sådana influtit, berättar Ville Seppälä på Hangöpolisen.

Det är glädjande att se, att åtminstone Hangöborna inte blev överraskade av att det kan komma snö vintertid i detta land. Kanske det ligger någonting i det gamla uttrycket, i alla fall; Ät fisk och bliv klokare.

Från förr - Hangö blir till


25.11.1872 i tidningen Åbo Underrättelser no 182

- Platsen för Hangö stad. Såsom för några dagar sedan omtalades, hafwa länets guvernör samt cheferna för byggnadswäsendet och wäg och wattenkommunikationerna nyligen besökt Hangöudd för att utse plats för en blifwande stad derstädes. Wid bestämmandet af platsen lärer man ha utgått från den synpunkt, att åtminstone till en början någon expropriation af enskild mark för ändamålet icke borde komma i fråga utan endast det kronan tillhöriga område tagas i betraktande, som i tiden inlösts för Hangö fästning och genom hwilket jernwägen nu går. Den större delen af detta område ligger öster om jernwägslinjen, och såwäl för det bättre utrymme, hwilket der erbjudes, som emedan marken ligger högre och grunden är fastare, har man ansett den nya staden böra få sin plats här. Stadsområdet skulle få sträcka sig i söder till en hafswik, bildad af det utskjutande Drottningberget och tjenlig till båthamn, i wester till jernwägslinjen, i norr till ett mindre träsk och i öster till öppna hafwet. Den platsens areal äro wi icke i tillfälle att denna gång meddela närmare uppgifter, men sträckningen från jernwägen i wester till hafsstranden i öster lärer utgöra omkring en werst.

Nedan en bild på Hangö några år senare 1902: