måndag 22 mars 2010

Cafe Africa

Det strålande vårvädret, ja. I tidningen Hangö, 22 mars 1910, skriver signaturen "Charles" under rubriken "Småprat" följande:

Det strålande förvårvädret i lördags och söndags drog stadsborna som för öfrigt äro ovanligt tröga att röra på sig, ut till stadens vackra omgifningar. Den korta spatserturen till badhusbryggan tillfredsställde icke mera och t. o. m. strandpromenaden ända ut till "Africa" föreföll alltför kort.

A propos "Africa", så har man värkligen svårt att i det under vinterns lopp betydligt utvidgade och med rymliga täckta verandor försedda kaféet igenkänna det första blygsamma "Africa", den lilla kiosken, som först i tidernas morgon stod uppe på Högberget invid den gamla skansen, där nu Skansgatan korsar Högbergsgatan, och som sedermera flyttades till björkdungen framför villa Corsica, och därifrån den långa vägen ut till Tallholmen. Den anspråkslösa kiosken har med tiden blifvit ett gouteradt café, slutmålet för badgästernas eftermiddagspromenader och en favoritplats för den, som från kaféets härligt belägna verandor vill njuta anblicken af den mest storslagna hafsvy, man gerna kan tänka sig. "Africa" är inte mera någon vanlig "läskedrycksservering", nu mera. "Africa" är ett klart bättre ställe, en restaurant dom kallar't, men naturligtvis en nykterhets dito, dess bättre. Och må gudarna bevara det fridsamma stället för något starkare än the och pomril! För tillfället har caféet endast ett fel - att det är stängt.

* * *
Intressant ur ett rent byggnadshistoriskt perspektiv. Nog visste jag att tamburen då man kommer in på nuvarande Fyra Vindarnas Hus är den ursprungliga delen, men att den hade flyttats omkring så till den grad visste jag inte.