onsdag 20 oktober 2010

Flyktingar och arbetskraftsbyrån

Dagens stora nyhet på YLE, då det gäller Hangö, är ett förslag från grundtrygghetsnämnden till stadsstyrelsen om att vi i Hangö skulle ta emot flere flyktingar.

På radio Vega i morse uttalade sig flyktingkoordinator Börje Mattsson ungefär som följer; "Cyniskt sett, rent ekonomiskt, behöver vi dessa flyktingar för att få framtida arbetskraft".

Med tanke på att det på arbetskraftsbyrån i dag på förmiddagen fanns 16 lediganslagna arbetsplatser och att vi i staden har ungefär 10 % arbetslösa är det ett intressant argument, men det biter inte. Inte heller tror jag att det bidrag staten står för täcker alla de kostnader som uppstår i samband med mottagning och integrering av flyktingar, som migrationsminister Astrid Thors menade på i går i Ekenäs.

Bättre vore det då kanske att hålla sig till den rent mänskliga aspekten av problemet med de oplacerade flyktingarna. Kanske det skulle slå an en sträng av medömkan.

På tal om arbetslöshet, arbetskraftsbyrån i staden har flyttat från sina tidigare lokaliteter ovanför polisens serviceställe. Numera håller de till i samma trånga utrymmen som FPA, medan de gamla utrymmena står outnyttjade i väntan på... Ja vad? Att hela huset ska bli tomt och kunna säljas?

Men kanske där kunde inrättas en flyktingcentral.