onsdag 2 september 2009

Kommersen i Hangö

"Hur går kommersen i Hangö?", frågar man sig på Radio Vega.

"Är det någon som shoppar och klipper sig då många av stadens invånare är permitterade?", funderar man vidare på kanalen.

Programmet sänds i morgon ungefär 07.40, på Radio Vega naturligtvis, genast efter de Västnyländska lokalnyheterna.

Jag hoppas att programmet i fråga är bandat i dag, eller åtminstone inte är direktsänt, för den tiden på dygnet är det ganska dåligt med klippning och shoppas i staden.

Allt är stängt.

Klandervärt vid Kolaviken


Tidningen "Hangö" kan den 2 september 1894 berätta om följande miljöbrott vid Kolaviken:

- Klanderwärd tilltagsenhet. Med glada förhoppningar har man sett huru under några år tanken på en wacker strandwäg längs Kola wiken ända ut till Råudd håller på att utweckla sig, i det den ena willan efter den andra uppstår wid denna herrliga strand, hwilken sistnämnda omständighet själffallet i en snar framtid skall betinga anläggandet af en körwäg på den breda och sköna stranden emellan de blifwande willorna i furuskogen på ena sidan och det öppna hafwet på den andra. Denna framtidsidé om en rewiera för wår badanstalt håller man emellertid som bäst på att omintetgöra, genom att från ifrågawarande strandområde låta bortsläpa en stor del af den där befintliga sanden. Till följ häraf har redan nu icke ensamt mången gammal fura fått sin bane, utan äfwen stora gropar hafwa bildats, hwilka omöjliggöra strandens bebyggande såsom hitintills med mindre än att grafwarna med stora kostnader igenfyllas. Hwems felet är att slikt fått passera, känna wi ej, men wandalismen, som skapats af snöd winning att få fyllnadssand för möjligast billiga pris, bör genom wederbörande stadsmyndigheters omedelbara ingripande få ett hastigt slut, därest wi icke såwäl af samtid som efterwärld wilja åsamka oss rättwisa förebråelser för brist på nödig omtänksamhet.

Stranden vid Kolaviken, eller Bellevuestranden, klarade sig som bekant från skövling. Om det var på grund av tidningen Hangös artikel, eller om det berodde på andra omständigheter är svårt att säga.