måndag 8 juni 2009

Nattliga explosioner

Tidningen "Hangö" den 8 juni 1890:

- En större bärgsprängning företages för närwarande af bolaget Granit för järnwägens räkning. Den del af Drottningbärget, som ligger närmast järnwägsspåret skall nämligen bortskaffas, för beredande af större utrymme samt anläggande af en körwäg närmast intill bärget. Stenmassorna, som härwid erhållas, ha sin anwändning wid hamnbyggnaden.

Sprängningen widtog förra natten. Det borrhål, som först fyldes med dynamit, war 12 fot djupt, men gaf det oaktadt icke ett synnerligen lysande resultat. Endast få block nedrasade wid explosionen. Bärget består nämligen af flere delwis osammanhängande stenlager och har dynamiten därför icke så stor makt med det som om det wore helt.

Det tredje skottet höll på att blifwa ödesdigert för hamnskjulet. Stenar af betydande dimensioner utslungades nämligen rakt ut från bärget mot möljan. Alt aflopp dock jämförelsewis lyckligt. Endast telefontråden till packhuset afbröts, hwarjämte en golfplanka wid möljan bräcktes och wågskjulets ena wägg något intryktes. Det torde wara omöjligt att hindra stenarne från att utslungas, emedan bärget på dessa ställen är så brant att det ej kan tillräckligt wäl täckas med hwarken stock eller bastmattor.

Till följd af sprängningsarbetet är järnwägstrafiken afbruten fr. kl 10 på aftonen till kl 12 på dagen och godsemottagning sker endast kl 3 - 8 e. m.


Eu-valets resultat


I kustkommunerna i Västnyland var SFP etta i valet, men också Sannfinländarna fick en hel del röster. Valdeltagandet var som vanligt lågt i Hangö, endast 36 % orkade masa sig till valurnan.

Nedan följer tio-i-topplistan från valdagen i Hangö:

1. Carl Haglund (sfp), 312 röster
2. Nils Torvalds (sfp), 252 röster
3. Björn Månsson (sfp), 218 röster
4. Timo Soini (sannf.), 177 röster
5. Mitro Repo (sdp), 159 röster
6. Heidi Hautala (grön), 105 röster
7. Fredrik Almqvist (sdp), 101 röster
8. Risto E. J. Penttilä (saml.), 68 röster
9. Ville Itälä (saml.), 63 röster
10. Annika Lapintie (vänster), Liisa Jaakonsaari (sdp), Satu Hassi (grön), 62 röster

De största partierna i Hangö var SFP med 35 procent av rösterna, SDP med 21 procent, Samlingspartiet med 12 procent medan de Gröna och Sannfinländarna båda fick 8 procent var.

Ny sushirestaurang


Restaurangen Hanko Sushi öppnas i medlet av juni, berättas det på senaste nummer av Hangö Tidningen. Adressen är Boulevarden 19, i det som tidigare var Matkavekkas utrymmen.

Restaurangen ägs av Kimmo Jylhä, Mika Laakio och Rolf Wirta. Jylhä fungerar som restaurangkonsult i inkörningsskedet och han garanterar sushins kvalitet. Jylhä har varit en av personerna bakom restaurangen SamuraiSushi, som verkar i gästhamnen i Nagu. De två övriga är nybörjare i restaurangbranschen.

Utom sushi kommer restaurangen att servera till exempel japanskinspirerad sallad. Grillat och stekt är bannlyst från menyn. Man har också för avsikt att som catering leverera portioner till gästhamnen.

I Hanko Sushi skall det finnas plats för 24 gäster. Restaurangen har för avsikt att hålla öppet vid lunchtid och på kvällarna. Utöver ägarna kommer där att finnas en anställd.

Sushi är en japansk maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning, vanligen tillsammans med fisk, rom och/eller skaldjur. Sushi ätes vanligen tillsammans med wasabi, inlagd ingefära och japansk soja. Vanliga ingredienser i sushi är tonfisk, räkor, lax, krabba, avokado, gurka, bläckfisk, ål och tamagoyaki.