lördag 30 oktober 2010

Från översvämningstider



Med anledning av mitt senaste inlägg har det regnat bilder och kommentarer. Det verkar som om årtalet varit 2005. Styrbjörn E:sson Lindberg hade godheten att sända mig ett antal bilder för publicering:


Minnet bortblåst


Jag satt här och funderade på vilket år det var som vi hade så lång tid av svåra sydliga stormar att vattnet steg ända upp över HSF's parkeringsplats och upp till Strandgatan. I huvudstaden byggdes skyddsvallar av sandsäckar på Senatstorget och mera liknande. En femton år sedan?



Nåja, ordentliga stormar har vi mest varje höst, här ännu ett exempel på en liknande, denna gång hämtat från tidningen "Nya Pressen" 31.10.1890:

- Från Hangö skrifves: En höststorm af svåraste slag uppstod i förgåe afton i Hangö. Vinden var sydlig och vattnet steg så högt att bl. a. den inre möljan i östra hamnen helt och hållet låg under vatten och den nya strandgatan delvis omskapades till sjö. Emedan vinden var på syd blef sjögången ytterst häftig. Man kan få en föreställning om dess våldsamhet däraf af vågorna under natten bl. a. nedslungat järnvägsskenor från betongspåret, som dock ligger tre fot ofvanom den gamla möljan, samt fört dessa med sig ett stycke in på möljan. Några mera nämvärda skador har stormen icke lyckats åstadkomma.

I går kl. 10 på f. m. gick vinden något öfver på väst, hvarför sjön betydligt lade sig och vattenståndet sjönk.