måndag 27 januari 2014

Mässling

Mässlingen hör till de sjukdomar som, tack och lov, numera inte är så allmänt förekommande. Men för några dagar sedan bröt likaväl en epidemi ut i Lojo, vilket tvingar en stor mängd barn till sängliggande.

Den villfarelsen som av någon anledning fortfarande lever kvar bland folk, att mässling bara skulle vara en ofarlig barnsjukdom, är mycket beklaglig. Inte heller är det helt sant att man bara kan få mässlingen en gång.

Jag undrar hur vi har det ordnat i Hangö om en liknande epidemi bryter ut här. Har vårt lokala arvauskeskus kapacitet att klara av en sådan?

Hur som helst och som sagt, ovanligt är det ju trots allt numera med dylika epidemier. Förr i världen, innan all världens vacciner, var det ju vanligare med sådant här. Vilket framgår av nedanstående text, saxad ur tidningen Hangö av den 27 januari 1895:

Mässling har som bekant under denna vinter varit ganska allmänt spridd i staden och det torde ej finnas många familjer där sjukdomen underlåtit att göra en påhälsning bland barnen. Mässlingen skall visserligen numera vara i aftagande, men i dess ställe börja en mängd följdsjukdomar göra sig gällande, såsom lunginflammation, halsröta och skarlakansfeber, och ha i dessa redan särskilda dödsfall inträffat. Det är således af största vikt att föräldrar och målsmän omsorgsfullt se till det barn, som lidit af mässling, icke kort efter tillfrisknandet lämnas tillfälle att ådraga sig förkylningar eller på annat sätt utsättas för möjligheten af ett recidiv.

Och för att understryka allvaret i situationen publicerar man i spalten invid ett meddelande från pastorsexpeditionen, en lista på avlidna personer under tiden 20 till 26 januari:

Döde: Barnen Mauritz Viktor Nikander, 2 år; Martha Ester Hägglund, 10 mån.; Sigrid Olga Alexandra Fagerström, 2 år; Lempi Maria Kyyhkyläinen, 1 år; Frans Sigfrid Törnroos, 9 dagar; Anton Alvar Lindholm, 1 år och Fanny Cecilia Fältberg, 1 år.