torsdag 7 maj 2009

Besvär uppe i hamnnämnden

Besvär över Hamnens ramavtal för maskinella arbeten.

Hamnnämnden beslöt 14.04.2009, att till Hangö hamns entreprenör för de maskinella underhållsarbetena välja Sandö Betong Ab.

Till entreprenör valdes i enlighet med anbudsbegäran det mest helhetsekonomiska förmånliga alternativet, där valkriterierna betonades enligt följande:

maskinutrustningens lämplighet 35 %, priset 35 %, maskinutrustningens skick 20 %, arbetsskicklighet 10 %

BC Jord och Vattenbyggnad Ab har lämnat in en rättelseyrkan över nämndens beslut. Enligt dem har man i valet av entreprenör gjort en felaktig bedömning av de använda poängen.

På hamnnämndens inkommande möte den 12.05 föreslås besväret förkastas utan vidare korrigeranden av tidigare beslut.

Drivis utanför Hangö



Lokaltidningen Hangö hade den 7 maj 1893 följande isande inlägg:

- Wäldiga drifisfält sågos i går på aftonen, kommande ostwart ifrån passera förbi Hangö. Man fruktade alwarsamt för att winden möjligen skulle kantra öfwer till sydost, i hwilket fall Hangö hamn inom ett par timmar hade blifwit blockerad och samtliga härwarande ångare innestängda. Till all lycka inträffade dock icke detta, utan winden höll sig stadigt från ostliga sidan hwarför äfwen Express, som afgick kl. 7 lyckades komma ut.

I dag på morgonen har isen kommit något närmare mot kusten och drifwer nu kärt förbi båklandet. I sydlig riktning från båken kan icke öppet watten upptäckas, men i SW skönjes en större råka. Uti den drifwande isen kunde från fyrtornet i dag på morgonen obserweras 14 ångare. Dessa ångares belägenhet är likwäl icke så farlig med nu rådande wind, men skulle winden däremot draga sig något sydligare, löpa de risken att kastas upp mot kusten.

Windens riktning är i dag O till N.


Nära ögat på Dynamiten?

Forcit släppte 10 ton svavelsyra ut i havet, rapporterar tidningen Västra Nyland.

I april råkade sprängämnestillverkaren Forcit, i allmänt tal "Dynamiten", ut för ett strömavbrott varpå en av processerna stördes. En blandning som innehöll svavelsyra och salpetersyra kom i obalans och det blev risk för att behållaren skulle explodera.

Vi märkte att sammansättningen på syrorna var fel och beslöt av säkerhetsskäl att långsamt släppa ut allt i havet, berättar laboratoriechef Björn Granqvist för VN.

Den andra april rann följaktligen 10 000 kilo 70-procentig svavelsyra, 450 kilo kväve och en liten mängd nitroglykol ut vid Forcits strand på norra sidan av Hangö udd.

Enligt Forcits miljötillstånd får företaget årligen släppa ut 100 ton svavelsyra, utspädd till en styrka av tre procent, i havet. Utsläppet i april hölls alltså inom gränserna för det tillåtna.

Det låter ju fräsht och fint.

Läs Eva Hagmans artikel i sin helhet HÄR.

Forcits sprängämnesbransch är den stabila grunden som Forcit står på, skriver Oy Forcit Ab så träffande på sin hemsida.