söndag 20 maj 2012

Språk å sånt

För att glädja min Söndag, verkade det som, besöktes jag i dag av folk från så exotiska länder som Italien, Brasilien, England och Ryssland. Och några länder till. Sommaren är på väg, livet blir sakta men säkert återigen roligare.

Alla dessa besökare hade i dag igen en sak gemensam, samma sak som jag har försökt uppmärksamma gällande tidigare  utländska besökare i Hangö; De försökte efter bästa förmåga prata finska. "Kiitos" och "Anteeksi" kunde de alla flytande. Och några ord till.

Jag fann tid att sätta mig ner och byta några ord med några ungdomar från vårt grannland Estland, vårt gemensamma språk var naturligtvis finskan, och vi hade ganska trevligt, solen sken och blåsten hade bestämt sig för att vara nådig mot vår kind.

Till min stora förargelse kunde inte en av våra lokala finsktalande förmågor hålla sig borta, det var nästan som om vår diskussion hade varit en magnet på den här typen. Nå, sådant är man ju numera van med i Hangö, men vad som däremot förvånade mig storligen är att denna finne inte längre förstod finska.

Har vår språkundervisning numera gått så långt åt "helvitte" att man, i ett bord med finskatalande människor, byter till en bruten engelska?

Kanske, om jag får säga det rent ut, finnarna behöver få "pakkosuomi" i skolorna.

Eller några timmar undervisning i vett och etikett.

Drottningberg i dag