måndag 12 mars 2012

Från Amerika

Solen skiner, lisom den gjorde i går, och vädret är det vårigaste. Trots det sitter jag inne och ugglar över gamla luntor, sliter på tangenter, i stället för att vara ute i friska luften.

De senaste dagarna har jag strängt taget inte gjort annat än lusläst gamla kyrkböcker från 17- och 1800 talet, numera kan jag konstatera att visst är vi släkt. Allihop. Mer eller mindre.

Men en och annan intressant sak dyker upp allt emellanåt, som denna lilla notis i tidningen "Hangö" från den 12 mars 1910, en guldgruva för släkt- och hembygdsforskare:


Från Amerika.
Svå eldsvåda hos Oscar Täckman i Chicago
- Gustaf Mattsson förolyckades.

För 7 à 8 år sedan for sjömannen Oscar Täckman ut från sin hemort Hangö. Han lämnade sedan sjön, gifte sig och ställde upp egen affär, kolonialvarubutiker i Chicago. Affären har sedan gått bra och har han även tagit till sig sin en ungdomskamrat från hemorten Gustaf Mattsson. Ur ett redaktionen vänligen företett brev framgår nu att dessa Hangöbor nu drabbats av olycka, den ena avlidit.

Den 12 februari kl. 3 på morgonen utbröt nämligen eld i en av herr Täckmans butiker. Elden fick god näring och rasade i hela två timmar. Då man slutligen fick herraväldet över elden återstod endast sot och aska. Herr Täckman hade begagnat butiken även som varumagasin och då allt detta nu blev lågornas rov måste herr Täckmans förlust uppskattas till c. 20,000 mark. Egendomen var ej försäkrad. Det var resultatet av mångårigt, träget arbete som här ödelades inom ett par timmar.

Elden krävde även ett människoliv. Då herr Täckman trängde in i butiken fann han till sin sorg sin kamrat Gustaf Mattsson med vilken han hade så många minnen gemensamma, bl. a. långa fiskefärder i Hangö, död på golvet. Den förolyckade hade lämnat ett ljus att brinna och somnat, varvid ljuset fått brinna ut och antänt den låda på vilket det stod. Den spridde sig hastigt och tydligen hade herr Mattsson kväfts av röken. Han begrovs i Chicago.