tisdag 7 april 2009

Ny ångbåt till Hangö

Tidningen Hangö kan den 7 april 1896 meddela sina läsare följande goda nyheter:

Ny ångbåt till Hangö. Då ångaren Sandö, som sedan 1890 trafikerat linjen Hangö - Lindö, senaste höst försåldes till Ryssland, började man hysa farhågor för att trafiken å denna linje under instundande sommar möjligen komme att inställas, hwilket hade warit en ledsam omständighet såwäl för wår ort som den skärgårdsbefolkning, hwilken redan wänjt sig wid och funnit det med sin fördel förenligt att en tidsenlig kommunikation på redan nämnda linje upprätthålles. Farhågorna ha dock härwidlag warit ogrundade. Wi äro nämligen numera i tillfälle meddela wåra läsare den glädjande nyheten, att en för ändamålet lämplig ångare, hwilken kommer att öfwertaga ångaren Sandös werksamhet på sagda route, blifwit i dagarna inköpt af ett bolag, som är lifligt intresseradt för ångbåtskommunikationen i wår wästra skärgård.

Kapten J. F Lindroos härstädes återwände i går från Swerige efter att af konsul G. Hedberg i Örnsköldswik för ofwannämnda bolags räkning hafwa uppgjort köp af järnångaren Neptun. Ångaren ifråga, som är 6 fot djupgående, har en maskinkraft om 25 nominella (120 indicerade) hästkrafter, är 67 fot lång och 14 fot bred samt äger en dräktighet om 33 á 34 registertons. Båten är öfwerbygd med hurricandäck och försedd med ångwinsch samt wattenballasttank i fören. Akterut finnes en rymlig salong för passagerare, hwarförutom båten förfogar öfwer kök och nödiga kojer för befäl och manskap.

Neptun kommer att hithämtas så snart isförhållandena det tillåta och skall omedelbart widtaga med sina turer. I Swerige har båten warit berättigad att medföra 120 passagerare. Befälhafware blir kapten J. F. Lindroos, som jämwäl är aktionär i det nya bolaget.

För bogseringar torde Neptun wara synnerligen lämplig, hwilken omständighet för en dylik båt är af stor betydelse, då man ju af erfarenhet wet att behof af en god bogserbåt under sommaren och hösten gör sig gällande härstädes.

Teater för barn och ungdomar i Hangö


Länskonstnär Matilda Sundström (bilden t.v.) och Erik Pöysti ska i Hangö starta två samarbetsprojekt med teater som tema.

De planerar att under Teaterträffen nästa sommar ställa till med ett Storspektakel vid Parkdammen tillsammans med lokala föreningar.

Deras andra projekt är en kurshelhet utarbetad för skolorna. Kursen ska ge mångsidig handledning i teaterbranschens olika delområden. Frukterna får vi njuta av under Teaterträffen 2010. Avsikten är att starkare förankra Teaterträffen i Hangö genom att involvera lokala aktörer.

Undervisnigsministeriet har beviljat 10 000 € till Teater för barn och ungdomar i Hangö -projektet år 2009-2010.

Målet med detta projekt är att producera aktiverande verksamhet för barn och ungdomar i samband med teaterproduktioner i Hangö.

På samma gång ökar deltagarnas intresse för kultur, samarbetet mellan barn, föräldrar och lärare ökar samt fästs Hangö teaterträff -evenemanget mera intensivt till Hangö och Hangöbornas egen hobbyverksamhet.

Med detta understöd skall betalas reseersättningar och materialkostnader, arvode till verkstadsansvariga, föreställningar skaffas för att analyseras, betalas hyror och produceras som resultat av samarbetet Storspektaklet 4.6.2009.