måndag 15 mars 2010

Outhyrda lokaler

"Lågkonjunkturen gör att intresset för hyreslägenheter är obefintligt berättar Barbro Wikberg, ordförande för styrelsen för Hangö hyreshus ab.", läser jag till min stora förvåning på Svenska YLE.

Undrar om inte den gode Babsu fått någonting om bakfoten här, hyreslägenheterna står ju antagligen utan hyresgäster för att folk flyttat från orten. Knappast har de alla köpt egnahemshus?

Som botemedel har Hyreshusbolaget presenterar tre olika alternativ till staden; att sälja bostäderna till Kommunbostäder Ab - Kunta-asunnot Oy, att finansiera kommande renoveringar med ytterligare lån eller att få lättnader på lånebördan i form av lägre räntor.

Det finns ju ännu ett fjärde; Se till at vi får större inflyttning till staden än vad utflyttningen är.

En annan intressant aspekt på denna fråga är följande citat, även det taget från Svenska YLE (16.10):

"I Hangö är det Hangö hyreshus som äger de kommunala hyresbostäderna. Hangö hyreshus är ett aktiebolag som ägs av staden. Christa Lehmus, disponent vid Raseborgs fastighetscentral, som sköter fastigeheterna, berättar att efterfrågan på hyresbostäder i Hangö är stor, men att Hangö inte har någon reservplan att ta till om efterfrågan skjuter i höjden på grund av finanskrisen."

Staden äger och hyr upp 77 bostäder, varav en del är avsedda åt åldrings- och handikappbefolkningen. Hangö Hyreshus Ab äger sammanlagt 325 aravahyresbostäder.

Försäljningsbodarna i Östra hamnen

Som många kanske lagt märke till har det under några års tid funnits "försäljningsbodar" i Östra hamnen. Nu har någon upptäckt att de här bodarna står på den hotelltomt som det varit en del prat om, så de måste flyttas.

Ingenting konstigt där. Men så kommer då igen det klassiska ordet; men. Jag citerar från stadsstyrelsens föredragningslista inför kvällens möte:

"Staden snyggar upp försäljningsbodarnas nya platser på området till utgången av april månad. Arrendatorerna ska flytta sina försäljningsbodar till den nya platsen och snygga upp den gamla platsen senast 17.5. på egen bekostnad. Ifall försäljningsbodan inte avlägsnats från sin gamla plats och den nya platsen inte uppsnyggats inom utsatt tid, river staden försäljningsbodan och/eller snyggar upp den nya platsen på arrendatorns bekostnad."

Ett vanligt gammaldags hederligt rättstänkande får mig att utropa; Va' fan!? Inte kan det väl vara arrendatorernas fel att tomten blivit såld?