måndag 6 april 2009

Magsjukeepidemi

Hälsocentralens meddelande om magsjuka

Magsjuka har brutit ut bland personer, som ätit av livsmedel serverade av Aktiabanken. För närvarande misstänker man Norovirus.

Sjukdomens inkubationstid är 12-48 timmar. Symptomen, magkramper och illamående, uppkastingar samt för de flesta diarré, börjar plötsligt. Också feber förekommer. Symptomen räcker i allmänhet 12-72 timmar. Kännetecknade för en norovirusepidemi är, att efter en kort inkubationstid insjuknar ungefär hälften av dem som smittats. Vissa smittade har inga symptom. Hos personer med god fysik går sjukdom om av sig själv, det är viktigt att få i sig tillräckligt med vätska.

Man skyddar sig bäst mot magsjukan och dess spridning genom effektiv handhygien och rengöring av beröringsytor. Händerna tvättas med vatten och tvål, torkas noga och händerna gnids med handdesinfektionsmedel innehållande alkohol. Beröringsytor såsom dörrhandtag, kranar, duschkranar, WC-ringar m.m. rengörs med tvättmedel innehållande klor.

Livsmedelsarbetstagare bör kontakta företagshälsovården.

Knivad emigrant

Tidningen Hangö berättar om vardagslivet och dess små förtretligheter på följande sätt den 6 april 1890:

Knifwad emigrant. I går på eftermiddagen råkade arbetarne Anders Kivimäki, hemmahörande i Hangö,och Kiviharju från Österbotten på genomresa till Amerika, i rusigt tillstånd på möljan i gräl med hwarandra med den påföljd, att den förre af den senare erhöll et knifhugg i axeln jämte flera andra blodwiten, lyckligtwis dock ej af farligare beskaffenhet. Bägge anhöllos af polisen och affördes, sedan Kivimäki af stadens läkare blifwit förbunden, till stafens finka, därifrån den sårade senare öfwerflyttades till priwat härbärge för att wårdas. Den knifwade skulle just i går afton afresa härifrån till Amerika, men resan måste af detta "mellankomna hinder" uppskjutas.

Äfwen twänne andra emigranter, hwilka warit åsyna wittnen till händelsen, måste stanna kwar för att wittna i saken.

Målet kommer före wid härwarande rådsturätt i öfwermorgon.

Privatinkvarteringslistan

På Hangö stads sidor gällande turism har man uppdaterat privatinkvarteringslistan. Det kan ju vara intressant att ta en titt på denna, då vi ju inte har något hotell instundande sommar.

Hangö har den största kapaciteten för privatinkvartering i hela landet, säger man. "Charmiga varierande bostäder finns både i centrum och utanför i sin egen ro. Inkvartering finns i gamla villor, i olika lägenheter både i radhus och stugor, eller så kan du hyra ett helt egnahemshus."

Se hela listan med bilder HÄR.