torsdag 10 februari 2011

Teaterbesök

Jag har på stan hört kommentarer om de teaterresor som kulturbyrån ordnar nu på våren, "Vaimoni on toista maata" som framförs av Helsingfors Stadsteater i Lilla Teatern och musikalen "Wicked" i Helsingfors Stadsteater. Den tidigare nämnda föreställningen visades för övrigt i Folkparken här om sommaren och var mycket uppskattad.

Folk är förargade över att det inte ordnas någon resa till en föreställning på svenska, och det kan kanske vara berättigat. Eventuellt blir det bättring på den fronten?

Hur som helst så är vi ett spektakelälskande folk som bebor finlands sydligaste udde. På båda och alla andra språk. Till mångas stora förvåning, kanske.

Tidningen Hangö berättar den 10.2.1910 om hur kultur spränger språkbarriärerna:

Finsk teater i Hangö.


Det är ju rätt förvånansvärt att en finsk teatergrupp gästar vårt svenska Hangö, där ju svenska trupper icke kunnat räkna på fullbesatt salong. Truppen är Suomalainen Teatteriseurue under ledning av K. Kari. Föreställningarna givas i Finska Arbetareföreningens hus.


Första uppträdandet blir om fredag, då "Charleys tante" gives. Vi äro tvungna att erkäna, att vi icke i någon tidning fått tag i någon rencension om denna teatertrupps återgivande av stycket. Pjesen är emellertid en komedi, av det trevligaste slaget. Vi tillönska teatersällskapet ett fullt hus.

Bokdonation till skolorna


Karis Telefon har gjort en bokdonation till skolorna i Hangö, läser jag på Bildningsnämndens senaste föredragningslista.

Karis Telefon och det nationella Finnet är bekymrade över både föräldrar och barns okunskap då det gäller internet och användandet av detsamma. Det vill man nu råda bot på på detta sätt.

Tema för projektet är "Barnen och nätet - Tillsammans - inte ensam" och poängterar nödvändigheten med att barnen inte ska lämnas ensamma för att bekanta sig med internet.

Själva boken "Hoppjerker", som är en äventyrsroman, har skrivits av den prisbelönte översättaren till de finska Harry Potter-böckerna, Jaana Kapari-Jatta. Den svenska översättningen är gjord av den lika välkända författaren Daniel Katz.

Min första reaktion på det här var mycket blandad. Det är bra med donationer, i synnerhet sådana här, men ska det nu smyga in smygreklam i våra skolor? På den punkten blir jag snabbt lugnad då jag slår upp Finnets bok "Hipsikka" på nätet - helt oövervakat.

Boken är gjord helt utan logon eller andra reklam. Ett alldeles fantastiskt bra initiativ, tycker jag.