torsdag 11 juni 2009

Midsommarstång



I ett upprop från kulturbyrån önskas alla välkomna med för att dekorera årets midsommarstång onsdagen den 17 juni mellan klockan 8.00-11.00. Uff!

Midsommarstången uppförs i år, efter ett mellanspel på Regattastranden, på dess gamla vanliga ställe på Casinostranden, och den dekoreras i sedvanlig ordning med band och kvistar.

Alla redskap som kan behövas finns tillgängliga på plats.

Kulturbyrån bjuder på saft och kaffe. Trevligt umgänge utlovas också.

Det ser ut som om midsommaren inte vore inhiberad trots allt.

Stadsfullmäktiges möte i går

På gårdagens stadsfullmäktigemöte behandlades bland annat stadskamrertjänsten, bokslutet och revisionsberättelsen. Alla rätt viktiga saker, enligt min mening.

Centerpartiets ordförande Eero Koli tyckte efter kommunalvalet senaste höst "att man borde beakta väljarnas vilja istället för att syssla med vad han kallar kabinettpolitik och maktkamp."

Då tycker man ju att röstmagneten Koli kunde masa sig till fullmäktigemötena också.

På själva mötet, kunde de närvarande konstatera att revisionsnämnden inte var lycklig. Av någon anledning finns det inga pengar. Underskottet blev i fjol 2 miljoner euro, mot det butgeterade överskottet på en och en halv.

Med tanke på att vi här pratar om ett ackumulerande underskott på miljontals euro, sammanlagt, tycker jag att fullmäktige petar i småsaker då de slåss om några tusen euros inbesparingar.

Dags att börja tänka marknadsekonomiskt, säger den ständigt frånvarande Koli i en insändare i dagens HT. Bland mycket annat.

Kanske han har rätt, kanske inte. I mina ögon inte. Ett samhälle är inte avsett att göra vinst på sina invånares bekostnad. Det är därför vi betalar skatter.

Kom igen, gubbar och gummor, minns att ni är valda av oss för att arbeta för oss. Inte tvärtom.

Hälsokosthörnan 30 år

Hangö Hälsokosthörna firar jubileum

Tage Malmén, välbekant för så många, jubilerar i sin affär "Hälsokosthörnan" i dag. Hela 30 år har förflutit sedan han som nybakad merkonom tog sitt första steg ut i företagarvärlden.

"Lyktan" på Bangatan 26, varifrån den utmärkta bilden är tagen, var det första steget på en lång bana som affärsinnehavare i staden. Därifrån flyttade han affären till Boulevarden 12, och i samma veva döpte han om den till "Hälsokosthörnan". Många minns ännu de goda sallader han serverade i salladsbaren där.


Efter ett kort mellanspel på Berggatan, parkerade han sig för gott på affärens nuvarande adress, Skvärgatan 5.



Från vetekli till piller

På en förfrågan om hur branschen utvecklats under de gångna åren kan Malmén berätta att förr var det kli, groddar och dylikt som gällde medan det numera ska vara piller.


- En annan utveckling man tydligt ser är försäljningen via internet, säger han. Närmare hälften av affärens omsättning sker numera via nätet.

Då han hade salladsbaren på Boulevarden sysselsatte Hälsokosthörnan som mest 3 personer, men med dagens förenklade vitaminintag sköter han arbetet ensam.

Kaffet står varmt och gräddtårtan sval hela dagen.

På nätet har Hälsokosthörnan funnits sedan 1998.