lördag 28 mars 2009

Nytt brandkårshus

Tidningen Hangö berättar den 29 mars 1897 om följande planer på ett nybygge:

Stadsfullmäktiges beredningsutskott har med anledning af frivilliga brandkårens hos stadsfullmäktige gjorda anhållan om upplåtande af tomt jämte nödigt penningebidrag till uppförande af eget hus för kåren, beslutit föreslå, att något afseende wid förenämnda anhållan icke måtte fästas, utan borde stadsfullmäktige omedelbart widtaga åtgärder därhän att ett publikt hus blefwe uppfördt, hwilket hus sedermera skulle emot skälig hyra upplåtas såwäl åt brandkåren som åt andra föreningar, hwilka arbeta för allmännyttiga intressen. Enligt beredningsutskottets förslag skulle byggnaden komma att uppföras så, att rum för brandkårernas redskap skulle beredas i husets bottenwåning.


Boulevarden 20

Öppningen av det nya caféet, Boulevarden 20, gick av stapeln i går. Mellan klockan 15 och 18 på eftermiddagen presenterade herrarna Sandin och Isaksson sin nya bar för ett stort antal nyfikna inbjudna. Enbart positiva kommentarer, åtminstone de jag hörde, var tendensen.

Och ölet var gott, serverat i en vacker specialbeställd blå flaska. Etiketten, om jag förstod saken rätt, är ritad av "senapskungen" Patrik Holmén.

Inredningen i de tre rummen kunderna har till sitt förfogande har olika teman. I det första dominerar en väggmålning med en besynnerlig marskalk Mannerheim, sedan kommer baren med gamla hamnfoton och längst bak, i biljardrummet, pryder tavlor med motorcyklar väggarna.



"Gubbarna" på den nedersta bilden här invid, är innehavarna Henrik Sandin och Mika Isaksson.

Tanken är att baren håller öppet alla dagar i veckan förutom måndag. Sena kvällar planerar man hålla stängt för trivselns skull.
- Vi ska inte ha någon "räkälä", säger Isaksson.



Varm mat serveras inte, men däremot planeras smörgåsar och liknande.

Det ser jag fram emot - Att få en kall öl och en laxsmörgås vid torget i sommar. Låter bra!