tisdag 21 juli 2009

Ryktesspridning

Den 21 juli 1910 kan vi i tidningen "Hangö" bland annat läsa följande intressanta notis:

Sanningslösa rykten.

Som bekant har ett visst blad åter varit framme och sökt utsprida rykten om att kolera vore att befara å vår ort, rykten som lyckligtvis ej äga den minsta överensstämmelse med verkligheten, men som likväl äro egnade att sprida osäkerhet och fruktan bland stadens innevånare och badgäster. Ett dylikt skämt är minst sagt otillständigt, och kan knappast tillskrivas annat än antingen bristande omdöme eller bristande känsla av tidningsmannens ansvar.

"Ett visst blad" som det här refereras till är naturligtvis den samtidigt utkommande konkurrerande tidningen "Hangö-bladet".

Toalettdags



Toaletter.

Denna vecka har jag en bild på en konstruktion i rostfritt stål. I tiderna när den här krogen öppnade, fanns toaletterna ute på gården i en "kontti", men numera beter man sig mera civiliserat. Krogen har sedermera blivit en klassiker i staden, och rekommenderas numera varmt av såväl turistbyrå som sommargäster.

För att inte "camilla aka kristers fru", "Toivo isänmaa" m.fl. ska behöva känna sig diskriminerade, så var den här krogen i begynnelsen ingen krog, utan ett café och en butik för attiraljer med anknytning till sjöfart.