onsdag 17 juni 2009

Kolerafaran

Tidningen "Hangö" berättar den 17 juni 1909 om följande försiktighetsåtgärder:

Kolerafaran

Försiktighetsåtgärder i Lappviks hamn

Guvernören i Nylands län har riktat medicinalstyrelsens uppmärksamhet på den möjliga fara för kolerasmittans införande i landet, som förelåge däri att de fartyg, tillhörande ryska örlogsflottan, vilka under seglationstiden besöka Lappviks hamn i Tenala socken och därjämte anlöpa St. Petersburg och Kronstadt underhålla en livlig förbindelse med land. Tillika har guvernören hemställt huruvida icke en kolerabesiktningsstation med läkare borde å Lappvik upprättas.

Medicinalstyrelsen anser dock icke tillsvidare en kolerabesikningsstation med läkare å Lappvik vara av nöden. Däremot har medicinalstyrelsen hos guvernören anhållit det denne ville ålägga Tenala kommun att se till att å lämpligt ställe vid Lappviks hamnplats finnes ett rum, uti avsides belägen byggnad, som vid behov kan upplåtas för isolering och vård av på orten tilläventyrs inträffade kolerafall. Jämväl borde kommunen anmodas att genom en därtill utsedd tillsyningsman noga övervaka hälsotillståndet på orten och om något sjukdomsfall, som kan misstänkas vara kolera inträffar, vidtaga nödiga åtgärder för den sjukas isolering och tillkallande av närmast boende läkare. Jämväl kronobetjäningen å orten borde erhålla order om att egna de sanitära förhållandena vid Lappvik uppmärksamhet samt vid behov lämna tillsyningsmannen nödig handräckning.



Regattatomten


Planerna på renoveringen av Hotell Regatta och byggstarten på bostadshuset invid framskrider sakta men säkert.

Stadsstyrelsen har i enlighet med 27 § i markanvändnings- och byggförordningen beslutat framlägga den av miljönämnden godkända detaljplaneändringen för kvarter 111 tomterna 6 och 7 till påseende under 30 dagar samt be om utlåtanden i enlighet med 28 §.

Dessutom uppmanar stadsstyrelsen tekniska verket/miljönämnden att innan planen behandlas vidare att utarbeta ett justerat planläggningsavtal sålunda att i det för förverkligandet av planen ingår tidtabell för förverkligandet av bostadstomten (nr 6) och hotelltomten (nr 7).