torsdag 1 oktober 2009

Ekenäs BB

Jag har inte tidigare tagit "offentlig" ställning till problematiken kring bevarandet av en förlossningsavdelning i Ekenäs.

Personligen är jag av samma åsikt som Hangö stad i sitt utlåtande, liksom jag även för ovanlighetens skull håller med Hangö Finska Församling; Fingrarna bort från en fungerande enhet som behövs! Visserligen uttryckte de det på ett mera finkänsligt, och kanske mera diplomatiskt, sätt än vad jag brukar göra.

Åsa Gottberg från Ekenäs är en av de aktiva bakom en grupp på Facebook som ordnar en marsch i Helsingfors på onsdag om en vecka. Mera detaljer om resor o.dyl går att finna där, men i korthet:

"Vi samlas på Järnvägstorget kl. 17.00 onsdagen den 7.10.2009. Därifrån marscherar vi till Riksdagshuset... Bussar ordnas från Ekenäs via Karis, Ingå, Sjundeå etc. Hangöbor, om det finns intresse för en buss från Hangö, meddela Åsa Gottberg, som också tar emot anmälningar till bussarna. Åsa nås på e-post adressen bevara.bb@gmail.com. Anmälningar till bussresorna tas även emot av Åsa under Storsamlingen för Ekenäs BB som hålls i Ekenäs inkommande lördag (3.10)."

Tyvärr tror jag inte att det kommer att göra någon skillnad, men eftersom jag hör till den kategorin av medborgare som brukar säga; Sit int å klaga om int du ha rösta, så röstar jag så här. Gör det ni med.

Ljungbo

Det gamla åldringshemmet Ljungbo i Hangö borde byggas om för att sysselsätta arbetslösa. Nu står Ljungbo tomt sedan många år tillbaka, konstaterar invandrarkoordinator Börje Mattsson på dagens YLE-Västnyland.

Som hangöbo vet jag att ett tomt Ljungbo bekymrar - inte enbart invandrarkoordinatorn, utan även hangöbor -, men jag vet också att tekniska verket, i samspråk med kultur- och ungdomssektorn, miljöverket samt Sydspetsens nyföretagarcentral r.f. har planerat att inhysa unga lovande "wannabe"-musiker i lokalerna.

Problemet för tillfället ligger på det administratoriska planet, så som fallet ofta är numera inom det kommunala - Vem ansvarar, och för vad. Inget frågetecken. Och naturligtvis på det rent ekonomiska - Vem betalar renoveringen?

Huset är i så dåligt skick så det krävs omfattande renovering av bland annat vatten och avlopp, men bara det här görs så tror Mattsson, igen enligt YLE, att man ganska snabbt skulle kunna fylla huset med olika aktiviteter.

Det tror nog jag med, men vem betalar?

Han är en jäkel på att hitta på grejer, Mattsson, men av vilken orsak har han börjat snegla på Hangö under senare tid? Har han planer på att flytta hit?