fredag 8 oktober 2010

Bidrag för främjande av miljöskyddet

Miljönämnden har i årets budget reserverat furstliga 500 € för bidrag till föreningar som främjar miljövården.

Ansökningstiden har varit mellan den 13 och 30.9 och miljönämnden har kungjort om detta på de officiella anslagstavlorna och på internet.

Under sagda tid har endast två ansökningar lämnats in; Hangö miljöförening rf. söker bidrag för anordnandet av en fotografitävling och Krogars vattenskyddsförening rf. söker ett allmänt verksamhetsbidrag.

Inför miljönämndens möte den 12.10 föreslår miljövårdschef Saija Kajala, likt den från historien berömde kung Salomon, att nämnden ska bevilja vardera föreningen 250 €.

På vilket sätt en fotografitävling gynnar miljövården i staden har jag visserligen svårt att förstå, men antagligen vet våra bestämmande personer vad de håller på med.

Hoppas jag.

Dags att söka morsdagsmedalj

Regionförvaltningsverket i Södra Finland ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer för år 2011. Förslagen framställs på blanketter som finns att få på kommunkanslierna, regionförvaltningsverken samt på internet på adressen: www.suomi.fi under namnen kunnial1 och kunnial2. Ansökningarna skickas till regionförvaltningsverket i Tavastehus, Helsingfors eller Kouvola senast den 12 november 2010.

Medaljen beviljas för meriter som exemplarisk fostrare av barn och ungdomar och främjare av familjeliv och föräldraskap. Medaljen kan också beviljas för tryggande av omsorgen och omtanken om andra på ett solidariskt sätt även i vidare utsträckning, t.ex. i barnskydds-, familje-, ungdoms- och idrottsorganisationer eller i andra samhällsorganisationer.

Som mottagare av medaljen kan föreslås en biologisk mor, adoptivmor eller fostermor som har fyllt 40 år. Morsdagsmedaljen beviljas dock inte en person som har fostran som yrke. Syftet är att de mödrar som belönas såväl till meriter som till ålder mångsidigt representerar mödrarna av i dag. Antalet barn är inte någon avgörande grund för att bli beviljad en morsdagsmedalj.

Ansökningarna lämnade av de egna barnen till kandidaten ska vara försedda med minst två tillförlitliga, av varandra oberoende förord av sådana organisationer eller andra samfund som känner familjen i fråga väl. Andra anhöriga, bekanta och grannar kan ta initiativ, men själva framställan ska lämnas in och ansökan undertecknas av en myndighet, organisation eller annat samfund.