torsdag 30 april 2009

Glassäsongen inleds i dag

ska

Glasskiosken i Kyrkparken, inte vid kyrkan som HT felaktigt skrev, öppnar traditionsenligt på första maj, även om kiosken till det yttre inte är helt färdig.

Bilden till vänster visar hur den väldesignade klumpen (av Satoshi Othak) så bra smälte in i miljön.


På beslut av tekniska direktören i mars, så skulle kiosken bort. I den bemärkelsen att fasadförändringar skulle göras. Det var då tänkt att den nya kiosken ska påminna om den pumpstation som byggts på Kråkudden.

Man får ju hoppas att pumpstationen på Kråkudden inte ser ut såhär!



Numera ser ju fanskapet likadant ut som på bilden ovan, fast med en tillbyggnad. Och några påbygda "spröten" i husknutarna. Tyvärr var det så fult så min kamera vägrade ta bilder på eländet, men ni kan ju ta er en titt längs med dagen. I vårsolens sken.

Det är Hangö IK som har hand om både glassförsäljningen och byggarbetet. Byggarbetet sker med hjälp av frivilliga krafter utgående från de direktiv Hicken får från staden. Med staden menas här den tekniska sidan. Stackars Hicken

Men! Jag misstänker nog att inget av allt detta tjafs påverkar varken storleken eller smaken på glassbollarna! Njut av dem, ni!

* * * * *



En vänlig betrakatare av vår vackra natur, med en bättre kamera än min, skickade mig bilden till vänster. Till glädje för er alla som inte hade den lyckliga möjligheten att köa efter årets version av Finlands största glasstrutar. Bilden är tagen i dag.

Valborgsmässoafton


(Wikipedia) Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den Heliga Valborgs kult, mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död år 779.


Dagen är också en högtidsdag för vissa av Finlands högskolor och universitet, där man den 30 april sätter på sig studentmössan, eller sommarmössan i de sammanhang där även vinterstudentmössa används.


För de allra flesta är i alla fall vappen associerad med ett friskt intag av alkoholhaltiga drycker, ett högljutt skrålande av "Glada Vappen" samt ballonger och serpentiner.

Glada Vappen på er allihop!

Talentia går ut hårt

Fackorganisationen Talentia vill att personalen inom socialsektorn och på daghemmen inte ska beröras av eventuella permitteringar i Hangö, berättar YLE.

Talentia anser att permitteringar och ledigheter utan lön leder till situationer där Hangö inte klarar av de lagstadgade uppgifter som berör bland annat barnskyddet och lagen om utkomststöd, och det är det ju helt möjligt att de har rätt i.

Talentia påpekar i ett utlåtande att fackorganisationen har fört frågan om permitteringar av personal inom socialsektorn i S:t Michel till förvaltningsdomstolen.

Det utlåtandet kallar jag till ett förtäckt hot, inte information. Men visst, vi skulle säkert alla se att det ekonomiska problemet löstes på något annat sätt än med permitteringar.

Inkommande måndag (4.5) är det meningen att stadsstyrelsen möts för att behandla frågan om eventuella permitteringar för att klara av den ekonomiska krisen.

Talentia, som hör till centralorganisationen AKAVA, är fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen.

Ett oskick råder...

...bland vår stads medborgare. Det kan tidningen Hangö rapportera om den 30.4.1891 på följande detaljrika vis, samtidigt som man ger Hangöpolisen en känga:

- Förskämd uppfattning om det tillständiga. De senaste dagarna har, såsom det tyckes alldeles utan begrepp om det otillständiga i ett sådant förfaringssätt, latrinerna i särskilda gårdar blifwit tömda midt på dagen. Om också polismakten hätstädes synes ha annorlunda utrustade luktorgan än andra dödliga, att döma däraf, att latrintömningar t. o. m. fått forslas alldeles förbi poliskammarens fönster, förefaller det dock som om hänsynen för den allmänhet, för hwars skull ordningens upprätthållare äro till, bort mana dem att kraftigt söka stäfja ett sådant ofog. Enligt ett af stadsfullmäktige i fjol fattadt beslut torde dessutom latrintömningen under dagens lopp wara wid wite förbjudna. Hwarför efterlefwes icke detta stadgande?

Det torde för ingen wara okändt, att de ångor som spridas under en latrintömning äro alt annat än hälsosamma. Wi uppmana därför på det allwarligaste sundhetsnämnden att i detta fall göra sin skyldighet.