torsdag 9 april 2009

Olycklig olycka

Tidningen Hangö kan torsdagen den nionde april 1891 berätta om en olycksförföljd forman. Samtidigt passar man på att moralisera över körsvennernas trafikvanor:

Olyckshändelse. Formannen Abraham Sarén bröt den 7 dennes under körning sitt wänstra lårben af. Olyckan, som inträffade genom att släden slingrade mot ett träd med den påföljd, att mannens ben kom emellan, utgör en warning såwäl mot oförsiktigt körande som mot den ganska wanlig ställning som af körswenner brukar intagas, i det det ena benet hållas hängande fritt på sidan om släden. Mannen affördes till stadens sjukstuga, där han åtnjuter läkarewård.

För 8 år sedan fick samma forman ett benbrott uti det wänstra underbenet, hwarigenom han under nio månaders tid hölls fjättrad wid sjukbädden.


Det här med påsk


Skärtorsdagen är enligt folktron framför allt den dag då häxorna begav sig till Blåkulla på lämpligt redskap. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd.

Påsken förorskakar förändringar både i butikernas öppethållningstider och i kollektivtrafiken.

Tågtrafiken fungerar som normalt ännu under skärtorsdagen, men under långfredagen kör tågen enligt söndagstidtabellen och med flera indragna turer.

Butikerna har stängt på långfredagen och påskdagen, på lördagen är butikerna öppet som normalt. Annandag påsk får mindre mataffärer ha öppet under fyra timmar mellan kl 8-18.

Alko har öppet under skärtorsdagen till kl. 20, men efter det har affärerna stängda tills nästa veckas tisdag.

Utlåtande om miljökonsekvensbedömning

Miljönämnden ska den 14 denna månad diskutera ett utlåtande gällande miljö-konsekvensbedömningen av en naturgasledning längs havsbottnen genom Finlands ekonomiska zon.

Enligt Yle Västnyland i går kritiserar Hangö miljövårdschef Marina Heino det rysk-europeiska gasbolaget Nord Streams sätt att bedöma miljökonsekvenserna för det stora gasröret som planeras i Östersjön från Ryssland till Tyskland.

Enligt förslaget till utlåtande, fortfarande enligt Yle Västnyland, finns det många brister i bedömningen: Nord Stream har inte uppskattat hur mycket material och sediment som lossnar från havsbottnen när gasröret byggs. Dessutom saknas uppgifter om vilka kemikalier eller gifter det här materialet innehåller och var i ekosystemet de här ämnena landar.

Heino anser också, säger Yle, att näringsbelastningen är störst i Östra ändan av Finska viken men att Nord Stream inte alls har undersökt vilka kemikalier eller näringsämnen eller radioaktiva ämnen det finns ytter om Viborg och vad som händer med dem under byggarbetsskedet som beräknas ta tre år.

Konsekvensbedömninen i sin helhet, med kartor och hela köret, går att hitta HÄR.