fredag 10 juni 2011

Vådan av att få statsanslag

Hangö hamns inkomster har varit betydligt större än väntat, berättar vår stadskamrer för tidningen Västra Nylands Eva Hagman. Det här betyder att budgeten ska göras om. Igen. Samtidigt hittar man nya poster på utgiftssidan, som två miljoner till upprustning av Östra hamnen och fyra miljoner till iståndsättandet av infrastruktur på Drottningberg.

Det att det behövs ses över infrastrukturen på Drottningberg är i och för sig ingen nyhet, det har vi vetat i många herrans år, men nytt är att planeringen nu måste tidigareläggas. Av konsulter, så som det naturligtvis ska vara nuförtiden. Orsaken till det här berättas inte.

Men på det sättet slipper antagligen stadens egna planerare och ingenjörer ta sitt ansvar.

Två miljoner till upprustning av Östra hamnen? Vad? Jag läser att staten har beviljat en miljon i bidrag för någonting dylikt, under förutsättning att staden för egen del skjuter till två miljoner. Så för att få tre miljoner kastade i sjön behöver vi bidra med två. Inte heller här förstår jag orsaken, men kanske det behövs.

Samtidigt säger Kuittinen att årets investeringsbudjet INTE får svälla, politikerna ska besluta om vilka investeringar som läggs på is eller helt slopas för att få det här att fungera. Tanken är att få vårt underskott i budgeten nollad.

Det betyder, i praktiken, att staden nu river ner investeringsplaner för sex miljoner av en budget på knappa miljonen... Låter inte rätt, men å andra sidan har jag svårt med matematik.

Hela den här grejen låter vansinnig, och är det antagligen med, i synnerhet som den nya budgeten ska slås fast någongång i höst.

Nej, vänta, den gamla budgeten. Den nya budgeten tar man veckan därefter.