onsdag 10 december 2008
Ugglan och fyrvaktaren
Senaste söndag sköt en fyrvaktare från Båklandet en uggla. I den tro att djuret var dödt började mannen efter hemkomsten från jakten närmare undersöka detsamma; detta hade han dock alt bort låta bli med, ty nu visade det sig att ugglan icke blifvit dödad utan endast skadskjuten af det skott hon fått, och sökte också omedelbart efter tillkvicknandet hämnas på skytten genom att slå sina klor djupt uti mannens ena hand. Förskräckt häröfver sökte skytten med den andra handen frigöra sig från fågelns klor, men med så olyckligt resultat att också andra handen delade den förstas öde. Nu återstod ingenting annat än att högljudt kalla på hjälp, och först sedan sådan anländt, blef fyrvaktaren befriad från ugglans klor.
Smörmagasinet blir utställningsplats
En del av Smörmagasinet är restaurerat till hamnkontor och lunchrestaurang och övriga ändamål, men fortfarande är flere saler orestaurerade. Dessa utrymmens restaurering till utnyttjande skulle lyfta byggnadens helhets värde och förbättra värmeekonomin.
Hamnnämnden beslöt på gårdagens möte ge hamnens ledning befogenheter att förhandla om uthyrning av utrymmen nämnda i bilagan till museets användning, förutsatt att restaureringen av utrymmena inte belastar hamnen ekonomiskt.
Museichef Marketta har en klar vision om hur staden kunde presentera sin egen historia på ett intressant sätt i en spännande miljö. Minnen från den forna smörexporten lever kvar i form av ett intakt kylsystem i ett maskinrum, också det ett spännande rum att öppna för besökare säger Wall.
Smör var tidigare en av de viktigaste exportvarorna från Hangö. Den pågick fram till 1932 varefter verksamheten flyttade till Åbo. Därefter hyrde Valio utrymmen i smörmagasinet för sitt ostlager.
Hamnen, industrin och turismen tror museichef Marketta Wall kan intressera också andra än hangöbor. Barnbarn och andra ättlingar till emigranterna som lämnade Hangö för Amerika skulle kunna lockas till Hangö med en informativ basutställning.
Inrättande av naturskyddsområde i Täktom
Det område som ska skyddas är beläget inom det av statsrådet godkända programmet för strandskyddsområden. Området hör även till Natura 2000-nätet.
På området finns till största delen låga vikar med sandbotten och sandstränder. Området är ett mycket viktigt med tanke på skyddandet av strand- och vattennaturtyperna. Bl.a. på Vedagrundet och norra delen av Granskär finns en sandstrand som med tanke på växtligheten är representativ.
Framför stränderna finns bergsklippor och holmar med sand samt grunda ställen som är viktiga häcknings- och viloplatser för många fågelarter.
Miljöcentralen anser att ett ändamålsenligt sätt att skydda området är att grunda ett naturskyddsområde med stöd av 24.3 § i naturskyddslagen. Skyddsområdet blir då i markägarens ägo.
Med de fredningsbestämmelser som fastställs för naturskyddsområdet skärps inte målen i strandskyddsprogrammet.