lördag 7 december 2013

Kulturpristagare 2013

Årets kulturpris är då äntligen utdelat. Priset gick denna gång till  Agneta "Nettan" Möller-Salmela.

Trots att det ursprungligen fanns 36 kandidater till priset, inte 20 som man berättar på YLE, var det i grund och botten ett rätt enkelt val det var frågan om. Beslutet var enhälligt i kulturnämnden utan desto mera diskussion.

Som övriga intressanta kandidater kan visserligen nämnas Bo Grahn med motiveringen att han tycker om musik, Marko Niemi för att han alltid är så positiv och Tarja Kvarnström för att hon bloggar så bra. Och, javisstja, en konstnär Marko Markkinen för att han är konstnär och Anniina Kovanen för att hon spelar teater. Ingendera av de här senare har jag hört talas om tidigare, men jag hinner väl med åren.

Vinnaren fick sitt pris för att hon arbetar med barnkultur på ett sätt som har krupit över nyhetsribban utöver vårt lands gränser. Allerstundomhögaktningsvärt, är ett ord jag vill använda i en sådan här beskrivning, men det får väl var ogjort denna gång. Kanske borde jag säga att det är flere dylika personer vi behöver, inte bara här utan överallt i landet, men det är väl uppenbart för de flesta så jag låter bli det med.

Men mina uppriktiga gratulationer till ett välförtjänt pris måste jag få ge!