fredag 16 december 2011

Förbud

Inrikesministeriet har utfärdat en förordning om begränsning av eller förbud mot att röra sig i en lokal eller ett område som Gränsbevakningsväsendet besitter. Förordningen träder i kraft den 1 januari 2012.

Begränsningarna och förbuden i förordningen är nödvändiga för att trygga Gränsbevakningsväsendets verksamhet, såsom att skydda materiel och material samt förhindra fara för personer, sägs det i ett meddelande från inrikesministeriet.

Trafik och vistelse på begränsade och förbjudna områden förutsätter ett godtagbart skäl och samtycke från Gränsbevakningsverket. En person som bryter mot förbudet mot eller begränsningen av att röra sig kan avlägsnas från lokalen eller området eller gripas. Dessutom kan denne ställas till straffrättsligt ansvar.

Det område som berör oss syns på kartan under:


Och vad var det som var nytt med det här då? Betyder det att vi fritt får röra oss där fram till den första januari, eller?

Fullmäktigemötet och budgeten

Stadsfullmäktige möttes häromkvällen för att dryfta budgeten. Igen. Läget ser så besvärligt ut, säger stadsdirektören Jouko Mäkinen till YLE, att man kommer att mötas igen i månadsskiftet mars-april för att ta sig en ny titt på läget. Igen. Nu vet jag ju som bekant inte ett dyft om pengar, annat än att de är till för att användas, men nog har jag haft för mig att en budget slås fast och ska hålla för hela räkenskapsperioden. En flytande budget är någonting vanliga medborgare kan syssla med då det gäller hushållskassan.

Situationen i Hangö, rent ekonomiskt, är inte bra. Men så väldigt dålig kan den inte vara om staten inte beviljar ett behovsprövat understöd på 1.1 miljoner, även denna uppgift från YLE. Uppenbarligen finns det inget behov för dessa tilläggspengar. Enligt statens tjänstemän.

På Västra Nyland läser jag att 66 procent av nyinvesteringarna, det är då närmast utvidgningen av Östra hamnen och kommunaltekniken på Drottningberg som gäller antar jag, ska betalas med "egna pengar". För de resterande 34 procenten tar man ett lån på "ett par miljoner". Även här är det stadsdirektör Mäkinen som citeras.

Egna pengar här betyder nog inte att det är frågan om Mäkinens slantar, det är skatteinkomster han talar om. De "par miljonerna" är ett nytt lån på 1.8 miljoner, som ska läggas till den skuldbörda vi har från tidigare. Sammanlagt delar vi sedan på en skuld på 54 miljoner.

Med hjälp av en miniräknare och ett darrande pekfinger räknar jag ut följande: Om investeringarna är, som budgeterat, 6.8 miljoner så räcker inte 1.8 miljoner till för att täcka dessa 34 %, det behövs närmare två och en halv miljon. I synnerhet som det är sällsyntare med en kostnadsberäkning som håller än det är med en snöboll som klarar sig bra i det mytomspunna helvetet.

Men kanske herrar och damer fullmäktige tar till "egna pengar" för att täppa till det hålet?