onsdag 4 februari 2009

Utredning om hemservice för barnfamiljer

Länsstyrelsen begärde i början av sommaren av kommunerna en utredning över hur den i socialvårdslagen stadgade hemvården för barnfamiljer är ordnad i kommunerna.

Som resultat av utredningen fick Hangö, så som många andra kommuner, en reprimand av länsstyrelsen då staden inte erbjuder någon hemvårdshjälp till barnfamiljer.

Utredningen gjordes p.g.a. att en klagan inkommit till länsstyrelsen om bl.a. bristen på hemservice för barnfamiljer. Barnombudsmannen har också påpekat missförhållandet och i en skrivelse uppmanat kommunerna att vidta åtgärder för att trygga ifrågavarande service.

I Hangö erbjuds för tillfället inte hemvård för barnfamiljer, då hemvårdsservicen hör under Senior- och handikappservicecentralen. Familjearbetet har i undantagsfall också skött en del hemvårdsuppgifter hos barnskyddsklienter. Hemservice för barnfamiljer skall dock vara en förebyggande service till barnfamiljer och inte enbart rikta sig till familjer inom barnskyddet. Som svar på begäran om utredning har meddelats bl.a. att frågan kommer att tas till behandling i grundtrygghetens ledningsgrupp och i samband med budgetberedningen.

Hangö grundtrygghetsnämnd beslöt därför på sitt senaste möte (28.1) att reservera en halv närvårdarbefattning för barnfamiljer som kan behöva hjälp hemma.

Staden har inte utrett behovet, så det är oklart om en halv befattning täcker behovet. Grundtrygghetschef Sirpa Lehtinen tror att det kan finnas ett dolt behov eftersom staden inte på länge har erbjudit barnfamiljer hemvårdshjälp.

Kriterierna för beviljande av hemvård skulle vara föräldrarnas orkeslöshet eller trötthet, förlossning, föräldrarnas sjukdom, svårigheter i skötseln av barnet, problem beroende på skilsmässa eller krissituationer eller annan liknande orsak.

Det är inte heller ännu klart hur staden prioriterar ifall många barnfamiljer behöver hjälp samtidigt.

Avgiften för hjälp under 2 timmar blir sju euro, för 2-5 timmar 15 euro och för över 5 timmar betalar familjen 21 euro. Familjer som får regelbundet utkomststöd eller som är klienter inom barnskyddet betalar inget. Enligt klientavgiftslagen skall avgift inte uppbäras, ifall familjens barn är i dagvård och dagvårdsavgift uppbärs för samma tid.

Amerikanskt i Hangö

Tidningen Hangö har i det nummer som utkom den 4 februari 1926 ett inlägg av signaturen "Zana" som kan vara passande att återge efter den senaste veckans nyheter:

Amerikanskt i Hangö.

Det berättas underbara saker i Hangö, händelser från de senaste dagarna, vilka märkvärdigt nog alla inträffat på Bangatan.

En dag vandrade en mystisk mansperson av och an på nämnda gata och blev till slut observerad av polisen, som tog hand om honom. När mannen skulle undersökas på poliskammaren, befanns han vara en - kvinna. Att den allvarliga polisen fick sig ett gott skratt kan man tänka sig. Hur hade det varit, som personen i fråga burats in bland manspersoner?

På aftonkvisten en annan dag hörde husvärden i en familj buller i skafferiet i tamburen. Han skyndade ut och fann en lindrigt nykter person i all sköns ro spisa aftonvard. Den därav uppkomna diskussionen resulterade i, att gästen tog husvärden kraftigt i kragen och lyfte honom mot väggen samt fortsatte måltiden med den lediga handen. Snart infann sig en tredje person på platsen. Den humoristiska främlingen tog nu honom med andra handen, och förfor med honom på samma sätt som med husvärden. - Till slut tillkallades polisen, och herrskapet förstår hur det gick. Den hungrige främlingen befanns senare vara en prisbrottare av det allra starkaste slaget.

Historien om stenen, som slungades in i en uraffär vid samma gata är redan känd, men den påminner i alla fall så starkt om amerikanska seder, att det småningom blir tid att se upp för sina egna affärers säkerhet. Inför dylik fräckhet flatnar vem som helst. Snart blir det väl vanligt, att tjuven stormar in med browning och mask för ansiktet för att helt enkelt tvinga sig till "money" mitt på ljusa dagen.

Nog är vintertrafiken bra, men litet samhällsvådlig är den i alla fall. Som synes.


Stor flyktingcentral till Hangö

En stor flyktingcentral planeras till Hangö, rapporterar YLE Västnyland. Det är möjligt att den kommer att grundas redan i vår. Flyktingcentralen skulle rymma 150 flyktingar och är tänkt att placeras i Försvarsmaktens gamla byggnad på Högbergsgatan, alltså den så kallade Mau-Mau-byggnaden.

Initiativet att grunda en flyktingcentral i Hangö kommer från Inrikesministeriet, Nylands TE-central och Västra Nylands Invandrartjänst.

Flyktingarna till flyktingcentralen beräknas komma från i första hand Irak, Afganistan och Somalien, och skulle vara asylsökande personer som väntar på uppehållstillstånd i Finland.

Invandrarkoordinator Börje Mattsson säger i en intervju för Radio Vega att det är en ganska vettig idé, för Hangö har haft flyktingar i många olika omgångar.
- Hangö är en relativt lugn, mogen och trygg miljö, säger han bland annat.

Man frågar sig om Börje Mattsson inte läser tidningarna?