onsdag 29 juli 2009

Tvärminne tegelfabrik


Som minnesgoda läsare säkert vet, är ju det gamla tegelbruket i Tvärminne till salu. Tidningen "Hangö-bladet" har, den 29 juli 1909, en artikel (lånad från tidningen Västra Nyland) som på sitt sätt belyser en del av den historiska byggnadsindustrin vi sällan hör talas om:

- Tvärminne kalksandtegelfabrik. Senaste söndag hade A. B. Ekö Ångsåg inbjudit ett trettiotal byggmästare från Helsingfors till sin under senaste år uppbyggda stora kalkstenssandtegelfabrik i Tvärminne. Meningen var att på ett verksamt sätt göra den nya industrin, dess fördelar och stora framtidsutsikter kända för hufvudstadens byggmästare, hvilka en längre tid varit hänvisade till så godt som uteslutande ryska tegel.

Gästerna, hvilka samtliga anlände till Ekenäs med 12-tåget fortsatte kl. 3.tiden med "Ekö" till Tvärminne efter att af sina värdar till först blifvit bjudna på en animerad frukost-middag å Knipan. Komna till Tvärminne togs till först fabrikens storartade, med elektr. ljus försedda, lastagebryggan i ögonsikte. Därefter styrdes kosan mot Tvärminne sandhaf, källan för råmaterialet till och hufvudsakligaste beståndsdelen af teglen. Det väldiga, af tallar omgifna och af sin sand bestående hafvet kunde ej nog beundras. I synnerhet väckte sandens jämna och goda kvalitet betraktarnes intresse. Följde de så produktionen steg för steg. Vagnarna lastade med sand rullas upp till blandningstunnan varest deras innehåll blandas med osläkt kalk, vatten och ånga. Så föres blandningen ned till pressen hvarest massan pressas till tegel hvilka strax därefter af vana plockare staplas uppå vagnarna. När dessa äro fullastade skjutas desamma in uti härdningspannorna, två till antalet och hvarje panna inrymmande tretton vagnar. Efter att uti dessa pannor varit utsatta för ett till 8 atmosfärer uppgående tryck är varan färdig till begagnande.

De skilda maskinerna och den kemiska process som blandningsmassan undergår beskrefvos utförligt af ingeniör Roering. Här voro äfven åhörarena i tillfälle att nogsamt öfvertyga sig om de nya teglens användbarhet och hållfasthet. Fabriken i och för sig, uppförd som den är å bara marken är ett ypperligt exempel på teglens utomordentligt stora motståndskraft mot köld och väta. Allmänt uttalades att röda tegel använda på samma vis icke bestått profvet närmelsevis så bra.

Sedan därpå maskinrummet och ångpannrummet tagits i betraktande bjödos gästerna på förfriskningar, hvarvid det allmänna samtalsämnet var teglen och dessas stora möjligheter. Äfven ansåg man att teglens prisbillighet, förenad med de ypperligaste egenskaper hvad handtering och användning vid murningsarbeten vidkommer, kommer att göra desamma till framtidens byggnadsmaterial.

Kl. 8 anträdde Helsingforsarne återfärden med ångaren Finby, enkom förhyrd för tillfället, efter en innehållsrik och treflig dag.

Någon möda att göra besöket så angenämt som möjligt hade man icke sparat. Äfven var hvar och en synnerligen nöjd och kanske mest på grund af det åskådliga sätt hvarpå man ställts ansikte mot ansikte mot en industri, som f. n. söker få stadigt rotfäste i vårt land. I Tyskland äro dessa tegel och denna industri redan tiotal år gammal och ha kalksandteglen som ett utmärkt byggnadsmaterial vunnit det bästa namn. För närvarande har fabriken äfven flere stora leveranser till Åbo och synes man på allvar tänka på att börja använda tegel gjorda i eget land, hänvisande den ryska tegelproduktionen att söka afsättning i eget land.

På området får uppföras skolnings-, forsknings-, inkvarterings- och förplägnadsutrymmen samt därtill hörande affärs-, gemensamhets- och hjälputrymmen. Man har anvisat en byggnadsyta för byggnaden, med byggrätt en om 3.500 vy-m2. Slå till!

Jaybird Robert


Morgondagens grillkväll på Park har en folk/blues musiker att bjuda på som gästande artist.

"Jaybird Robert" (Jimmy Träskelin) har tidigare uppträtt i Hangö som en duo med Satu Lankinen, då spelade de under namnet "Barefoot Turnips".

Nyfikna kan ta sig en titt, samt lyssna till några låtar ur Jaybird Roberts repertoar på hans MySpace sidor HÄR.



Höstsäsongen inleddes med seger


Höstomgångens första match för FC HIK i fotbollens division 3 i går kväll gav seger.

I bortamatchen mot VJS, Vantaan Jalkapalloseura, var reslutatet i halvtid 0-2, vilket också blev det slutliga resultatet. VJS ligger direkt under HIK i serietabellen, så det var en värdefull seger.

Hikkens matchvinnare var Andreas "Andy" Björkqvist, som stod för båda målen.

Nästa match är en hemmasådan den 5 augusti, då Hikken möter Ponnistus från Helsingfors. En verkligen viktig hemmamatch. I våras förlorade HIK med 2-1 på bortaplan, nu borde man vinna.