tisdag 17 augusti 2010

Politisk okorrekthet

Den rubriken använder jag för att beskriva det fenomen som jag personligen anser vara det stora problemet i vårt samhälle för tillfället. En annan rubrik kunde ha varit "feghet", men så långt törs jag inte gå.

Då staten drar in tjänster från småkommuner, så som de gjort i Hangö under de senaste åren, lovas det vitt och brett om hur dessa arbetsplatser ska ersättas med andra dylika. I Hangö har vi sett detta fenomen, främst, genom arméns tillbakadragande, polisens och skattebyråns försvinnande med flera liknande fenomen.

Och i stället har vi fått vad då? Skulder och statliga granskningar.

En intressant undersökning, gjord av Olli Savela och publicerad i tidningen Tieto & Trendit, visar med all tydlig önskvärdehet hur regeringens utlokaliseringspolitik fungerat; I Hangö har vi tappat 171 statsanställda, medan de i Helsingfors fått hela 6014 flera dylika. Småstäderna ute på bygden, Vanda och Tammerfors, är två andra vinnare. Det är utlokalisering så att det förslår, det.

Jag har redan en tid med en förvånad min följt med diskussionen om att fartygsregistret ska flyttas till Rovaniemi. Som visserligen har vatten, men enbart på flaska. Ingen vill det, varken redare eller kaptener, men lika fan ska det dras igenom.

Var är våra lobbare?