fredag 12 mars 2010

Dagens minneshögtider


Runtom i landet, så även här i Hangö, firades för 70 år sedan denna dag vinterkrigets slut. Man kan gott tänka sig, att det trots krigetsslutet, var med blandade känslor man i Hangö mottog meddelandet om fredsavtalets undertecknande.

Fredsfördragets fjärde artikel, den som jag citerade i mitt senaste inlägg, betydde att Hangöborna fick 10 dagar på sig att försvinna. Arrendeområdet var 115 km² och dit hörde ca 400 öar samt Täktom, Sandö, Tvärminne och Lappvik byar. Måste ha känts bittert, efter att ha varit utsatt för 72 bombanfall under den smällkalla vintern.

Den till synes omöjliga uppgiften klarades med hjälp av de kringliggande bygderna och frivilliga enheter från Sverige, d.v.s. insatser i form av lastbilar, bussar och hästdragna kärror. En i mina ögon ofantligt insats, att flytta alla dessa människor med i stort sett allt deras bohag.

Minneshögtiden firas i dag med kransnedläggning vid veteranstenen kl. 16.00.

Evakuerade från Hangö

Fredsfördraget efter vinterkriget, som undertecknades den 12 och trädde i kraft den 13 mars 1940, stipulerade bland annat följande:

"Republiken Finland samtycker till att till Rådsunionen mot en årlig arrendeavgift om åtta miljoner finska mark på trettio år utarrendera Hangö-udd jämte omkringliggande sjöområde, inom en radie av fem sjömil åt söder och öster samt tre sjömil åt väster och norr, ett antal där belägna öar, i enlighet med till detta fördrag bifogad karta - för upprättande av en militär marinstödjepunkt, som förmår försvara inloppet till Finska viken mot angrepp, varförutom Rådsunionen beviljas rätt att för försvaret av marinstödjepunkten därstädes på egen bekostnad hålla land- och luftstridskrafter i erforderligt antal. Finska regeringen bortdrager inom loppet av tio dagar efter ikraftträdandet av detta fördrag alla sina stridskrafter från Hangö och Hangö-udd jämte därtill hörande öar underställes S.R.R. Förbundets förvaltning i enlighet med denna artikel i fördraget.

Risto Ryti, J.K. Paasikivi, R. Walden, Väinö Voionmaa

V. Molotov, A. Zhdanov, A. Vasilevski "


Museiverkets personal snubblade i samband med flyttningen av stadens centralarkiv över en guldgruva. I en bok, som hittades bakom en bokhylla, fann de listor på de som evakuerades från Hangö i mars 1940.

Listorna går nu att läsa på Hangö museums hemsidor HÄR. Jag är helt övertygad om att dessa namnlistor glädjer både släkt- och hembygdsforskare, kanske även en och annan allmänt nyfiken likaså.

Smånotiser från Hangö

- Hamnnämnden valde på tisdagen ny hamnövervakare i stället för Ingmar Lundqvist, som nu går i pension. Av de tretton sökande fastnade nämnden för Jocke Rosvall. Rosvall har gedigen erfarenhet av vattnen utanför Hangö, så det går väl bra. Hur det är med landkänningen vet jag inte.

- Stadsfullmäktige beslöt sälja bostadshuset vid Folkparken till föreningen SF-Caravan Hankoniemi-Hangöudd r.f. för 10.000 €. Tomtarrendet bestämdes till 200 € per år. Ganska billigt. Eero Koli var frånvarande. Det vill säga inte närvarande. Borta.

- En ny restaurang öppnar i staden. Kim Grönberg öppnar en matrestaurang/café i gamla posten. Namnet på det nya stället ska bli "Wanha Posti". Tanken är att stället ska öppna redan till vappen, om allt går väl.

Då har vi två krögare i stadsfullmäktige. Grönberg (Cent.) och Stenström (SFP). Eller tre, om Kare Johansson (Saml.) fortfarande räknas till en dylik.

Och javisstja! Stuvarna strejkar fortfarande.