torsdag 28 juli 2011

Fiat Lux

Och Staden sade: Varde ljus; och det vart ljus. Och Allmänheten såg att ljuset var gott; och Staden skilde ljuset från mörkret.

Sedan i går kväll behöver inte vi nattsuddare längre famla i mörker, gatubelysningen har äntligen återvänt från sin sommarpaus.

Då detta besynnerliga förfarande med släckt gatubelysning verkar bli en årligen återkommande plåga, som antagligen har med jordens uppvärmning, globaliseringen, EU och inbesparningar att göra, föreslår jag att vi härefter förflyttar ljusets högtidsdag - nu kallad midsommar - till den dag då Staden tillåter oss vanliga donare att ta oss hem utan risk för ben- och näsbrott.

Man kunde eventuellt anordna en illuminerad tillställning, som startar i det vid midnatt rådande mörkret, och sedan slå på all belysning som finns att tillgå. Det vore ju skoj, sådant klarade man av redan på 1800-talet.

En annan rätt intressant sak jag hörde; Varför är man tvungen att kalla in en person från Hangö Elektriska, som dessutom firar semester, för att vrida om strömbrytaren?