onsdag 15 april 2009

Spanska sjukan

I Hangö rapporterar man den 15.4.1919 om att den fruktade epedemi som gick under namnet Spanska sjukan också drabbat vår stad:

Spanska sjukan i Hangö.
23 anmälda sjukdomsfall sedan den 1:sta. - Karaktären tills vidare lätt.

Hangö har lika litet som andra orter gått fritt från den epedemi av spanska sjukan, som f.n. gör sig gällande över allt i världen och speciellt härjat svårt i huvudstaden. Sedan den 1 april har för läkare härstädes anmälts 23 sjukdomsfall, av vilka 1 lett till döden. Två patienter ligga insjuknade i lunginflammation men synes vartdera fallet gå till hälsa. Påfallande få barn ha denna gång angripits. Sjukdomens karaktär är t.v. över huvudtaget lätt.

*****

Spanska sjukan var en ovanligt svår och dödlig form av influensa som dödade mellan 25 och 50 miljoner människor över hela världen under åren 1918 och 1919.

Orkesterutrymme i Ljungbo?

Tekniska nämnden behandlar i kväll de lokala orkestrarnas brist på utrymmen.

Representanter för kultur- och ungdomssektorn samt utrymmes-förvaltningen har besökt tre alternativa utrymmen.

Gamla musikskolan (Esplanaden 73) är inte i bra skick och dessutom bör byggnaden rivas. HYL-byggnaden (f.d. Hangon yhteislyseo, Esplanaden 77) är det bästa alternativet med tanke på framtiden om ungdomsgårdens verksamhet flyttas hit. Utrymmena är upptagna för tillfället.

Det sista alternativet är Ljungbo. Utrymmet finns i andra våningen ovanom köket. Utrymmet har en egen ingång och resten av byggnaden kan låsas med beaktande av utrymningsvägarna. Vissa mindre elarbeten och låsändringar bör utföras. Utrymmena överlåts i befintligt skick vilket medför att ungdomarna själva måste tömma och städa rummen.

Denna lösning är en tillfällig lösning tills HYL kan tas i bruk.

Ungdomssektorn sköter uthyrningen åt orkestrarna samt ställer upp ordningsreglerna.

Utrymmena hyrs antagligen ut åt kultursektorn vilket betyder att det är fråga om interuthyrning för utrymmesförvaltningens del. Gårdskarlen sköter öppning och stängning av ytterdörren enligt överenskommelse med ungdomssektorn.