torsdag 24 februari 2011

Stadens understöd 2011

Det är igen dags för föreningarna i staden att hitta på bra grunder för sina understödsanspråk. På stadens hemsidor berättas det nu att ansökningar får lämas in i för följande orsaker:

- Understöd för idrottsverksamhet, specialidrottsverksamhet och ungdomsverksamhet.
- Verksamhetsunderstöd för registrerade föreningar inom kulturverksamhet.
- Understöd för verksamhet som främjar miljöskydd.
- Specialunderstöd av stadsstyrelsen till föreningar, vilka inte får understöd på ovan nämnda grunder.

Vilka möjligheter föreningarna har att få några pengar i dagens trängda läge ids jag inte desto mera kommentera, men utan att lämna in sin ansökan blir man garanterat utan.

Ansökningsblanketter och närmare information går att hitta på stadens kanslier samt stadens hemsidor. Ansökningarna ska vara inlämnade senast den 31 mars, så hopi hopi!

Svenska Pressens Dag

Nu i dessa kyliga tider, som för övrigt bådar gott inför sommaren om man ska tro att vi får en någorlunda genomsnittstemperatur, kan det vara roligt med festligheter. I tidningen Hangö-Bladet, från den 24 februari 1910,  hittade jag ett omnämnande om en festivitet som totalt glömts bort, tror jag. Åtminstone har jag aldrig tidigare hört talas om en sådan dag som Svenska Pressens Dag. Och här menas det den finlandssvenka pressen, inte den rikssvenska.


Tanken med det här var, om jag förstått saken rätt, att skramla in medel för att hålla våra tidningar vid liv, och främja dess möjligheter till ett så fritt nyhetsutbud som möjligt. Kanske det vore någonting att ta upp på nytt? För visst är ju den finlandssvenska pressen värd att hyllas för det goda arbete de gör!?


Den 5 mars, svenska pressens dag, står för dörren. I hufvudstaden och i de flesta andra städer, där det finns svenskspråkiga tidningar, arrangeras till denna dag stora festligheter. Här hos oss har tillsvidare ingenting hörts af, beroende dels på den omständigheten, att vi ha en hel mängd nöjen framför oss, dels måhända därpå att - nå ja - att vår publik är så pass liten, att en soaré knappt nog skulle gifva någon afsevärd behållning. Desto mer böra vi därför vinnlägga oss om att på allt sätt bidraga till det ekonomiska utbytet af lotteriet och soarén i hufvudstaden. Och om vi därmed tillika bringa oss själfva nytta så är ju redan mycket vunnet. Affärsmännen t. ex. borde ej låta ett enastående tillfälle till verksam annonsering gå sig ur händerna. Ett sådant tillfälle erbjudes i den på pressens dag utkommande festpublikationen "Lucifer" som i tusentals exemplar spridas landet rundt. Äfven vinster till tombolan torde vara att påräkna från vår ort. Dylika emottagas på vårt kontor. Glöm ej svenska pressens dag, den 5 mars!


Hvem vet förresten, kanske får vi ännu en hejdundrande pressens fest till stånd här i Hangö?

Och det ramlade in donationer! Aktier, kontanter och varor i långa banor.

Men enligt den nya tiggerilagen är det ju bara blivande riksdagsledamöter som får tigga.