tisdag 22 mars 2011

Arbetslösheten fortsätter minska

Det där med att vi Hangö har den högsta arbetslösheten som jag refererade till i mitt föregående inlägg ber jag om ursäkt för. Ja det säger man fortfarande i nämnda artikel på YLE, men det får de stå för själv. Intressant nog så går man nu på eftermiddagen ut med en "stor" nyhet: Hangö har inte längre den största arbetslösheten i Nyland!

Dom där nyhetsnissarna på YLE kunde nog egentligen ta och ge sig en aning tid att läsa igenom vad de skriver, de hör trots allt till den del av svenska YLE som lyfter lön för vad de gör.

Nu vet jag naturligtvis att felet i all tysthet kommer att rättas till och sedan fnyser nyhetsfröknarna, nyhetschefen rynkar på pannan och alla säger unisont; "Men nej, det har vi väl aldrig sagt!"

Ja, ja... Jag har för mig att det var en äldre släkting till mig som myntade ett uttryck som numera snurrar i släkten, det gick i stil med "Men när har de vetat något på Bonniers?" - då menade han uppslagsverket, ni vet - jag tror jag ska ta till en modernare version:

Men när sku dom ha fel på rundradion?

Men visst är det fint att arbetslösheten minskar! Trots att det går ut över det redan minskande befolkningsunderlaget. Numera ligger arbetslöshetsprocenten redan under 10%, eller för att vara ackurat 9,8. I antal personer betyder det 440 stycken, sägs det också.

En annan rubrik, men den tror jag jag använde i fjol, vore: 150% flere arbetslösa i Raseborg än i Hangö!

Tekniska chefer och närvårdare

Jag läser på YLE's västnyländska nyhetssidor att hamnens tekniska chef, Björn Peltonen, söker tjänsten som teknisk direktör i Raseborg. Då man ser på titlarna på de andra sökande, vilket naturligtvis inte egentligen betyder någonting, ser det ut som om Peltonen hade rätt goda chanser att få tjänsten. Vilket kanske är synd, för om jag förstått saken rätt har han gjort ett bra arbete i hamnen.

Om det nu skulle gå så illa att han inte får tjänsten kan han ju söka någon av alla de lediga tjänster vi har på stadens tekniska sida här i Hangö, om det bara är så att han söker nya utmaningar som det brukar sägas.

Men kanske även han vill lämna staden, såsom så många andra.

Men visst är det en aning lustigt att de i Raseborg behöver ännu mera chefer? Var det inte där man hade mångdubbel uppsättning av all "bossar" efter kommunsammanslagningen?

I ett annat inslag bekymrar man sig, fortfarande på YLE, över att företagen i Hangö lider brist på arbetskraft trots att vi har den högsta arbetslöshetsprocenten i Nyland. Man har fått ett uttalande av Pamela Tasanko på Arbets- och näringsbyrån som får åtminståne mig att småle. Hon anser att alla de som blev friställda från hamnen borde skola om sig till närvårdare.

Kanske något för Peltonen att ta fasta på, om allt annat skiter sig?