lördag 10 januari 2009

Söndagsöppet

Kulturrådet Hannu Sulin på undervisningsministeriet värmde i början av året upp den gamla tanken att biblioteken borde satsa på söndagsöppet för att locka fler besökare. En motivering var de sjunkande besökssiffrorna.

Ett annat sätt att få flere besökare kunde kanske vara enhetligare öppethållningstider? Här i Hangö har vi redan öppet sex dagar i veckan, men vem vet när?

Öppethållningstider

Biblioteket...September-Maj...Juni-Augusti
må - ons ............ 11-20 ....................... 11-19
torsdag .............. 11-17 ........................ 11-17
fredag ................ 09-15 ........................ 9-15
lördag ................ 09-13 ....................... Stängt
dag före helg .... 11-17 ....................... 11-17

Läsesalen
må - ons ............ 09-20 ..................... 09-19
torsdag .............. 09-17 ..................... 09-17
fredag ................ 09-15 ..................... 09-15
lördag ................ 09-13 ..................... 09-12
dag före helg ... 09-17 ..................... 09-17

De som besöker biblioteket kan göra en hel del annat utöver att låna böcker. Ett trådlöst nätverk har på försök tagits i bruk i stadsbibliotekets utrymmen. Nätet är skyddat (WPA) och lösenordet som behövs för användning fås från lånedisken genom att uppvisa lånekort eller legitimation. Ganska många går dit för att läsa dagstidningarna och man kan också köpa stadens fiskekort där. Det finns också ett fint galleri att besöka i biblioteket, med varierande utställningar.

Finlands Allmänna Tidning No 4 Thorsdagen den 10 Januarii 1822

NOTIFICATIONER
Auctioner:

Ett strandat Schonert Fartyg uppå Hangö-Udd mindre skadat, hwilket strandade den 27:e sistlidne November, uti Segelbart stånd, Fem år gammalt, kommer igenom öppen Auction att försäljas den 15:de instundande Januarii 1822. Äfwen wid sagde tid och ställe försäljes ett större partie Råg samt något Korn.

Så kallad idètorka?

Hemkommen efter min vanliga fredagsrunda, som jag i vanlig ordning gick ut till med stora förväntningar på att någonting nytt skulle ha hänt i vår vackra stad (sådant man kan publicera i en blogg utan att få en hög stämningar på halsen), kan jag konstatera; Nej. Ingenting nytt i Hangö i natt. Allt som händer/hänt, har hänt/skett förut.

Upptäckte till min förvåning att mitt läsargenomsnitt stigit från knappa 40/dygn till över 60, med över 2000 olika IP-nummer. Tacksamt mottaget, med förvåning.

För att visa en glimt av vad jag ser, kan jag berätta att min lilla skvallerblog nu besökts av människor, bortsett från våra inhemska orter, från följande länder:

Azerbaijan, Australien, Belgien, Canada, Catalonien (!), Danmark, Estland, Europa (!), Frankrike, Förenade Arab Emiraten, Grekland, Island, Israel, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Nigeria, Norge, Portugal, Ryssland, Saudi Arabien, Spanien, Sverige, Sydafrika, Taiwan, Tyskland, UK, Ukraina och USA.

Jag VISSTE att det finns Hangö-vänner över hela världen, men detta intresse förvånar mig ändå. Ett stort tack till er alla! Listan över länder kommer att uppdateras efter hand det kommer nya. :)

Och NEJ, jag ser INTE era IP-nummer om ni skriver en kommentar. Jag vet INTE var er postlåda bor. ;)

Ja jo! Som vi säger i Hangö. Det går ett rykte på stan att jag skall ut och göra Västnyland med taxi senare idag. Lögn. Det går tåg, bussar och andra samfärdsmedel för sådana spektakel.