onsdag 18 augusti 2010

Höstterminen inleds

Då det åtetstår några få dagar tills vår stadsstyrelse återupptar sitt arbete efter sommarpausen kan det vara skäl att påminna oss och dem om deras huvudsakliga uppgift:

"Stadsstyrelsen ansvarar för kommunens förvaltning och ekonomi samt för beredningen och verkställigheten av fullmäktiges beslut och för tillsynen över beslutens laglighet. Stadsstyrelsen bevakar kommunens intresse samt företräder kommunen och för kommunens talan, om inte något annat bestäms i en instruktion."

I stadsstyrelsen sitter för nuvarande som ordförande Jouko Kavander (SDP) med Kurt Wennerqwist (SFP) som vicedylik. Resten av ledamöterna är Birgitta Gran (vänst.), Keijo Larila (SDP), Sebastian Lindström (SFP), Ann Nylund-Mällinen (SFP), Anja Roos (saml.), Rolf Rönnblad (SDP) samt Barbro Wikberg (SFP).

Vad dessa våra folkvalda har för uppgifter efter att "interrimregeringen" från den statliga sidan tar över vete sjutton, men troligtvis är det meningen att de ska fortsätta att ansvara för de löpande ärendena.

På sitt första möte efter sommaren får de diskutera vem som ska representera staden i "krisarbetsgruppen", de övriga är finansministeriets överdirektör Ville Salonen samt som ordförande den tidigare direktören för social- och hälsovårdsverksamheten inom kommunförbundet, Rolf Eriksson. Tunga namn.



Man får väl bara hoppas att "vi" till stadens representant hittar en lika kunnig person som de övriga i den trio som ska diktera vår framtid. Men kanske det redan är bestämt i kulisserna.

Väderleken

Vi som trivs med sol och värme har minsann fått vårt lystmäte av den varan under senare delen av sommaren. Så tycks även ha varit fallet sommaren 1906, om man ska tro följande krönikör i tidningen "Hangö" (18.08.1906):

- Väderleken, har en statistiker en gång sagt, är det ämne hvarmed 99 af 100 samtal inledas. Huruvida påståendet är sant, vill jag ej gå i borgen för, men att döma af förhållandena på vår ort, som sommaren igenom gästas af flere hundra sysslolösa personer, förefaller det nog som om statistikern skulle ha rätt. [...] Till en början uttalade man sig berömmande om vädret, sedermera häcklande, och slutligen blef man rent af otålig öfver att solen hela dagen och halfva natten strödde sitt sken öfver nejden. Värmen blef också småningom besvärlig och folket höll redan på att mista aptiten. I går började det ändtligen falla regn.

Hösten är sakta men säkert här, och vackert så. Men för mig hade sommaren gärna fått fortsätta till in i maj. Då nästa sommar gärna fick börja.

Bilden t.v. visar inte längre värmediagram utan nederbörd. Tack och lov änsålänge i form av vatten.