tisdag 5 oktober 2010

Från Krimkriget


Krimkriget, förr även kallat det orientaliska kriget, var ett krig som utkämpades från 1853 till 1856 mellan det ryska imperiet å ena sidan och en allians av Storbritannien, Frankrike, det sardinska kungadömet och (till viss del) Osmanska riket å den andra.

Att här även hände annat än att fästningarna sprängdes i luften kan man förstå bland annat av följande korta artikel i tidningen Hangö från den 5 oktober 1890:

- En historia med anspråk på sanningsenlighet rör sig ännu bland folket i dessa näjder. Den är af följande innehåll: Under det orientaliska kriget ankom från engelsmännen en parlamentärslup till Hangö, och ville i land sätta en tullvaktmästare Lundström och hans sex år gamle son, hvilka af engelsmännen hade uppfångats i skärgården då de voro stadda på fiske. Båten tilläts ankomma till den vid såkallade Ryssgrundet i Hangö nuvarande järnvägshamn befintliga lilla brygga med brokista, men i det samma framrusade ett kompani ryska soldater, under anförande af löjtnant Schwertskoff och nedsköt båtbesättningen äfvensom vaktmästar Lundström, men Lundströms son räddade sig genom att krypa in i brokistan. Samma gosse var sedermera 1875 kontrollör vid statsjärnvägarnes kontrollkontor men finnes ej mera i lifvet. År 1875 uppreste han en minnesvård på sin faders graf å Hangö kyrkogård.