torsdag 15 januari 2009

Vilken tur, eller hur...

För två år sedan omorganiserades kulturverksamheten i Hangö och staden tillsatte en kulturdirektör, Helena Holst, med ansvar för hela kultursektorn i Hangö. D.v.s. kulturbyrån, biblioteket och museet samt kulturbyråns praktiska uppgifter. Det förvånar mig inte att hon ansåg det vara en övermäktig uppgift, och sjukskrev sig. I december i fjol sade hon upp sig.

Reija Vanhanen, t.f. kultursekreterare, sköter för tillfället ensam kulturbyråns ärenden. Hon beskriver också sin arbetsbild som otydlig och arbetsbördan som övermäktig.

Peter Stenström (sfp) var stadsstyrelsens representant i kulturnämnden när omorganiseringen av kultursektorn genomfördes, och han medger nu att omorganiseringen misslyckades. En återgång till det gamla systemet med en kulturdirektör och en bibliotekschef är viktig, anser Stenström och får medhåll av Ulla Koivisto, som för närvarande svarar för biblioteksverksamheten.

Museichef Marketta Wall föredrog det gamla systemet med en ordinarie kultursekreterare samt egna chefer för bibliotek och museum. I dagens läge arbetar biblioteket i Hangö utan chef. Wall efterlyser arbetsro och mera resurser för att stadens kulturella profil skall hållas levande.

Finlands första tidning


Finlands första tidning gavs ut den 15 januari 1771 i Åbo av Aurora-föreningen och hette "Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo". Tidningen utkom två gånger i månaden från 1771 och sista numret trycktes 26 maj 1785.

Resten är, som man säger, historia.

För att hedra detta första heroiska försök till att kultivera oss stackars finnar återger jag här första sidan i första numret.


Här öfwerlämnas till Allmänheten första stycket af de Tidningar, som man i denna Staden lofwat utgifwa. Wår afsikt och beskaffenheten af desse blad, hafwe wi tolförene kungjordt. Wi wåge at göre ett försök, som i sitt slag är hos oss det första. Blifwet det med ynnest emottagit, så skole wi deraf upmuntras at söka göra wårt arbete mera och mera roande och gagnande. Genom omwärking af ämnen, skole wi beslita oss, at så mycket wåra trånga gränsor nu i början tillåta, altid lampa oss efter flere Läsares smak. Den uplysta Allmänhetens omdöme skole wi med nöje lyda. Som wi i synnerhet skrifwe för wåre Landsmän, så wänte wi förnämligast deras biträde och bewågenhet; deras gagn och ro åt wårt ändamål, och deras bifall wår yppersta belöning.
* * *
Du Stolt af Scythisk Stam och Nordens äldste ätter, hwars...

Levator

Krantillverkaren Levator i Hangö klarar sig utan permitteringar.

Men några kunder har redan nu annulerat beställningar som skulle ge jobb i början av nästa år. Om bolaget inte lyckas skaffa nya kunder kan nästa år därför bli knepigt, uppger vd:n på Levator Petri Metsola.

Levator Oy tillverkar bland annat lyftkranar och vindmöllor och sysselsätter närmare 120 personer på fabriken i Hangö.