torsdag 7 oktober 2010

Ny brandspruta

I tidningen Hangö-bladet kan man den 7 oktober 1909 läsa om brandkårens nyförvärv:

- Allmänna brandkårens nya spruta. Den af allmänna brandverket anskaffade nya sprutan af s. k. Waseniuska typen har numera anländt och inrymdts i redskapsdepoten vid Berggatan. Sprutan som är tvåhjulig, förefaller att vara durabelt byggd och förenar i sig två betydelsefulla egenskaper, nämligen att vara lättskött och lätthanterlig. Dess midtelparti upptages af en cistern, inrymmande 450 l. vatten och försedd med nödiga ventilanordningar för reglering af vattentilloppet, som efter godtfinnande kan tagas antingen från cisternen eller från annan vattensamling invid. Framför cisternen är pumpinrättningen placerad och på den befinner sig plats för körsvennen. Ett reservkar af ravenduk och en slanghärfvel med 35 m. prima, delvis gummerad slang, äro placerade bakom vattencisternen. Sprutans effektivitet uppskattas till 180 l. i minuten, tryckslangens diameter är c. 6 cm., den horisontala strållängden 26 m. och den vertikala något öfver 13 m.

I tisdags afprofvades sprutan af brandmästaren, löjtnant W. Lundahl, i närvaro af brandkommissionens medlemmar och befanns sprutan funktionera utmärkt. Under en tid af 3 och en half minut pumpades cisternen torr, med en besättning af 6 man, och gaf hela tiden oförändrad stråle.

Med denna spruta, som betingat sig ett pris om 2,000 mk, har en värdefull tillökning ernåtts till allmänna brandkårens redskapsattiralj.



Stenar i fickan

Åbo Svenska Teaters uppsättning "Stenar i fickan" har premiär i Hangö stadshus i kväll klockan 19.00. I går gavs en, vad som lär ha varit mycket uppskattad, förhandsvisning på samma stycke.

Komedin, skriven av Marie Jones, handlar om två irländska killar - Charlie och Jake - som får jobb som statister i en storstilad amerikansk filminspelning i genuin miljö, dvs deras lilla irländska hemby.


I Stenar i fickan spelar Patrick Henriksen och Jerry Wahlforss (bilden) förutom huvudrollerna Charlie och Jake också alla biroller – sammanlagt hela 15 stycken!

För regi står Ville Sandqvist.

Hela turnékalendern för Stenar i fickan går att se HÄR.

Frågan om en ny hamnkran


Kranen i hamnen är gammal och börjar vara i dåligt skick, har det konstaterats i hamnnämnden redan tidigare (14.9). Hamnnämnden begärde då tilläggsuppgifter för kostnader på olika möjligheter, både i det fall att man skulle köpa en ny kran och olika leasing alternativ.

Inför hamnnämndens nästa möte, den 12.10, har det inkommit priser på nya kranar. Priseterna varierar från 3 miljoner till närmare 6 miljoner euro.

Ganska mycket pengar att satsa på en hamn vars framtid är mer än oviss.

Det anser tydligen även hamnnämnden, som nu föreslås konkurrensutsätta anskaffandet av en mobilkran som leasing-alternativ och för detta reservera ett anslag för inkommande år. Anskaffandet av en mobilkran har fått understöd av hamnens intressentgrupper.