söndag 25 januari 2009

Badanstalten

I tidningen Helsingfors Dagblad kan vi den 25 januari 1871 läsa om starten på en ny epok i Hangös historia:

Badanstalten i Hangö. Såsom utsedde ombud för Hangö stad hafva öfverstelöjtnanten A. Appelberg, doktor O. Stenbäck, ingeniören v. Haartman och ordningsmannen O. Wikman genom länestyrelsen hos senaten anhållit om bidrag ur allmänna medel till en tilltänkt badinrättning, som, enligt upprättadt kostnadsförslag, beräknats kosta för badhus med varma bad 28,500 mk, för societetshuset 25,000 mk samt för simhus jemte nödiga uthusbyggnader 7,000 mk eller inalles 60,500 mk. Den ifrågavarande badinrättningen föreslås till anläggning vid Lilla Kola viken invid staden.

Afsigten lärer vara att redan till instundande sommar hafva en del af inrättningen så färdig, att en första "badsäsong" kan öppnas på Finlands sydligaste udde.


Vatten och avlopp

Förbindelseledningen mellan Ekenäs och Hangö ser ut att få en ny dragning i Täktom. Orsaken är att några markägare ogillat den ursprungliga planen och att ett besvär lämnats in.

Miljönämnden beslöt på sitt denaste möte i tisdags att ändra linjedragningen på en några kilometer lång sträcka mellan Kyrkvägen och Råvägen i Täktom.

- På basen av de diskussioner jag fört med markägarna torde ingen ha något att invända mot den dragningen, uppger vatten- och avloppsvattenverkets chef Kimmo Paakkonen för HT.

Ledningsbygget har redan börjat på Ekenässidan och i slutet av det här året borde också byggarbetena i Hangö köra igång.

Täktombon Kim Grönberg har inte godkänt den nya dragningen heller, och hans besvär ligger nu hos förvaltningsdomstolen.
- Besväret drar jag inte tillbaka, säger han.

Kommunen kan driva igenom etableringen av förbindelseledningen mot markägarnas vilja om ledningen inte kan dras på något annat sätt till skäliga kostnader.

Ledningen som förbinder vattenledningsnäten i Ekenäs och Hangö ska enligt planerna bli klar under nästa år.