måndag 12 oktober 2009

Innovationer

Med tanke på dagens utdelning av Nobels ekonomipris, tycker jag att följande innovatoriska påfund, hämtade ur tidningen Hangö från den 13 oktober 1895 kan vara intressanta:

- Welocipedens anwändning. Det ser ut som skulle denna nyttiga maskin kunna anwändas till allting. Nu senast har man hittat på att anbringa en slotter- och skördemaskin i utwäxling med trampwärket, och man påstår det går utmärkt ihop. Dessutom har man pröfwat en fältbår, lagd på twänne bicyclar, och denna kombination har wisat sig wara af stor praktisk anwändbarhet.

Den största wälsignelsen för det trälande människosläktet är likafullt welocipedens kombinerande med en symaskin. Alla skräddare och sömmerskor, som hittils lidit af sitt stillasittande lif i wärkstäder med dålig luft, kunna hädanefter - åtminstone när wädret är wackert - företaga en tur i det fria utan att försumma sitt arbete, ty samtidigt de trampa fram welocipeden, arbetar den med nål och tråd som en wanlig symaskin. Det fordras någon öfning för att samtidigt sköta båda, men människan har lärt sig swårare saker förut.

Bilden till vänster föreställer en "Vattenvelociped", en innovation som jag misstänker aldrig lämnade ritbordet. I denna form.