tisdag 30 juni 2009

Gränskränkning

Gränsbevakningen bekräftar att en amerikansk helikopter misstänks ha kränkt finskt luftrum. Enligt gränsbevakningen handlar det om en Sea Hawk-helikopter som tillhör den amerikanska marinen.

Den misstänkta gränskränkningen ägde rum kring 45 kilometer sydväst om Hangö i lördags.

Helikoptern tros härstamma från den amerikanska marinens örlogsfartyg Forest Sherman som samtidigt befann sig i Finska viken.

Den misstänkta luftrumskränkningen utreds som bäst.

Understöd för klubbverksamhet

Länsstyrelsen i Södra Finlands län har beviljat 474 000 euro i statsunderstöd till eftermiddagsklubbar för skolelever i årskurserna 3–9 under nästa läsår. Understöd har beviljats för inrättande av ca 1 200 klubbar. Understöd beviljades också för dagkolonier under skolloven.

I Nyland och Östra Nyland får sammanlagt mer än 600 klubbar understöd till ett belopp av sammanlagt 292 000 euro. Av klubbarna är 90 svenskspråkiga, och deras sammanlagda understöd uppgår till 25 200 euro.

Ändamålet med de understödda eftermiddagsklubbarna är att i enlighet med det av regeringen godkända Barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogrammet främja barns och ungas välfärd genom att erbjuda dem jämlika möjligheter att utöva fritidsintressen oavsett bostadsort eller familjens inkomstnivå. Understödet gick till klubbar med ett mångsidigt och högklassigt innehåll.

Hangö stad får för detta ändamål ett bidrag på 3000 euro.


Helkama Velox samarbetsförhandlar


På onsdag (1.7) inleder cykeltillverkaren Helkama Velox Oy i Hangö samarbetsförhandlingar. Fabrikens hela personal på 80 anställda berörs av förhandlingarna och följderna blir sannolikt permitteringar och/eller uppsägningar.

Från företagets sida räknar man med att personalen måste minskas med totalt 45 anställda som mest. 40 från produktionssidan och fem tjänstemän. Orsaken är naturligtvis den pågående recessionen. Cykelförsäljningen har minskat rejält i maj-juni, dessutom har också exporten avtagit.

Helkamafabriken i Hangö är verksam sedan 1953.

Tillsammans med Helkama Velox som koncentrerar sig på cyklar, omfattar Helkama-företagsgruppen Helkama Bica, som tillverkar skepps- och kommunikationskablar, Helkama Forste som tillverkar hushållsapparater och kylutrustning för professionellt bruk, Suomen Koneliike med dotterbolaget Helsingin Uuttera som specialiserar sig på spedition och reparation av importbilar, samt bilimportfirman Helkama-Auto.

För tillfället sysselsätter Helkamaföretagen totalt ca. 1 000 personer i sju länder.